Blog: 3 valkuilen tijdens drukke perioden

December is de ‘D’ van drukte.  In veel bedrijfstakken moet er nog veel afgerond worden voordat het nieuwe jaar kan beginnen. De één krijgt van veel bedrijvigheid meer energie, maar een ander krijgt juist het gevoel te worden opgeslokt door het werk. Wat kunt u er zelf tegen doen?

drukte op het werk stress hectisch overwerkt help

Drie valkuilen die mensen ervaren wanneer ze tijdgebrek ervaren

  1. Nog harder gaan werken en rennen  —  In eerste opzicht lijkt het alsof u meer gedaan krijgt. Dat kan tijdelijk best het geval zijn, maar uiteindelijk ontstaat er een vicieuze cirkel. Voor elke klus die u hebt gedaan, duiken er drie nieuwe op. U voelt zich nog meer opgejaagd, ervaart nog minder tijd en gaat weer een stapje harder werken.
  2. Alles zelf (willen) doen  —  Hoe groot of hoe klein uw bedrijf of afdeling ook is, er zijn altijd dingen die u (graag) zelf blijft doen, maar die u waarschijnlijk beter kunt delegeren of uitbesteden.  Het controle-aspect speelt daarbij een rol en maakt het lastig om taken los te laten of over te laten aan anderen. Toch levert delegeren of uitbesteden behoorlijk wat tijd, geld en energie op (en het voorkomt ook nog eens een hoop frustratie en stress).
  3. De struisvogel aanpak  —  Sommigen proberen stress of tijdgebrek te negeren door er niet aan te denken. ‘Het gaat vanzelf wel over’ of ‘over X maanden is het weer rustig’.  Helaas is dat niet zo, als u de werkelijke oorzaak niet aanpakt.

Aandacht en keuzes

Het ervaren van tijdsdruk heeft alles te maken met het verdelen van aandacht en maken van keuzes. Aandacht wordt vaak gekoppeld aan verleden (‘dat had ik anders moeten aanpakken’) of toekomst (‘alles wat er nog gedaan moet worden’). Er is echter maar één moment dat werkelijk telt en dat is nú!

Train uw aandacht

Wat werkt dan wel om de aandacht en energie bij de dagelijkse uitvoering te houden? Focus op uw aandacht. (Lange) meditatiesessies kunnen helpen, maar creëren voor de meesten meer onrust (zo ook bij mij).
Deze korte en praktische oefeningen leveren al wel snel resultaat:

  • Tel uw in- en uitademingen  —  Door uw aandacht op uw adem te richten, kunt op dat moment nergens anders aan denken. Tel tot 7 en begin dan weer overnieuw. Wanneer u afdwaalt, begint u gewoon weer bij 1 te tellen.
  • Breng uw aandacht naar uw fysieke lichaam  —  Door veel na te denken, is de ademhaling en de energie vaak hoog in het lichaam geconcentreerd. De bijnieren worden extra aangesproken om de adrenaline te leveren die nodig is om zoveel mogelijk energie te sturen naar uw hoofd; uw denkvermogen. Door de aandacht en de energie weer naar beneden te brengen, ervaart u rust en ruimte in uw hoofd. Begin bij uw voeten en ga dan langzaam naar boven. Hoe voelt alles? Probeer alleen te observeren en er geen oordeel aan te hangen.
  • Zeg (in uzelf) waar u bent of wat u doet  —  “Ik zit op een stoel en kijk naar buiten”, ‘ik stap in de auto en draai de contactsleutel om’. Dat brengt uw aandacht gelijk naar het huidige moment.

Van Doen naar Delegeren

December is de ‘D’ van drukte. Voeg daar de ‘D’ van delegeren in plaats van (zelf) Doen aan toe. Stel prioriteiten en neem meerdere malen door de dag heen een moment van aandacht. Wat is écht urgent; wat is echt belangrijk?

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   vernieuwende StrategieMaken®
•   Zélf-sturing bevorderen®
•   Verspilling terugdringen®
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’  tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-50 FTE)’.

Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën