Elkaar kennen is elkaar aanvullen
Eerder deze week had ik een teamsessie die ten doel had om elkaar beter te leren kennen, omdat er vanuit een Werving & Selectietraject twee nieuwe teamleden waren toegevoegd.
De snelste manier om elkaar te leren kennen (én elkaar aan te vullen) is om via persoonlijke quick-scans*) samen de rollen van de ‘nieuwe’ en ‘oude’ teamleden onder de loep te leggen, omdat:
- het in een team verder gaat dan alleen de (juridische) kennis en kunde, maar ook over ieders ‘rol’ en ‘voorkeursgedrag’
- de juiste rol- en taakverdeling zorgt voor ‘olie in de tandwielen’
- diversiteit in een team, eenzijdigheid voorkomt
- niet alle teamleden intelligente uitblinkers ‘moeten’ zijn
Er is geen betere of mindere rol. Het gaat om het inzetten van ieders individuele verschillen.
Door de talenten van ieder teamlid maximaal te kennen, draagt dit bij aan meer rendement, meer kwaliteit, meer opbrengst en, niet geheel onbelangrijk, meer plezier.
Elkaar kennen is elkaar aanvullen.
Samenhangende aspecten van gedrag
Na jarenlang onderzoek blijkt dat er diverse samenhangende aspecten van gedrag zijn, die onder te verdelen zijn in acht teamrollen. Duidelijkheid aanbrengen in deze teamrollen begint met het aanduiden van karaktereigenschappen, voorkeursgedrag én talenten van een persoon.
Elke persoon kan meerdere rollen hebben, afhankelijk waar hij of zij zich prettig bij voelt. Door elkaars teamrollen te kennen, gaan teams veel beter functioneren. Elkaars competenties kunnen daardoor worden ingezet in het bereiken van meer resultaat, meer opbrengst en meer plezier.
Een team met uitsluitend slimmeriken (de zogenaamde ‘denkers’) presteert doorgaans slechter dan een team met gemiddelde, maar gevarieerde typen. En een team met uitsluitend daadkrachtige en voortvarende presteerders (de zogenaamde ‘doeners’) gaat uiteindelijk ook veel minder hard vooruit.
Elkaar kennen is elkaar aanvullen. De conclusie is daardoor snel gemaakt: zorg voor de juiste mix van kwaliteiten in een team. Voorkom ’teveel van hetzelfde’.
Diversiteit in een team, voorkomt eenzijdigheid.
Terug naar het praktijkvoorbeeld
In dit team kwam al snel naar voren dat er twee duidelijke verschillen waren:
- de ene helft bestond uit extraverte types: snelle beslissers, namen graag grote stappen en communiceerden graag kort en bondig en dan uitsluitend over het hoognodige;
- terwijl de andere helft juist wat voorzichtiger was: eerst de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’ zetten, de helikopterview wilden bewaren en eerst alles grondig besproken wilden zien voordat stukken de deur uit gingen (de introverte types).
Vanuit ieders perspectief was hun eigen gedrag de enige juiste, de meest nuttige en de noodzakelijke manier. Heel logisch toch?
Door de sterke en minder sterke kanten in kaart te brengen, konden er direct duidelijke afspraken worden gemaakt:
- wekelijks overleg volgens een vaste structuur, maar dan wel concreet (to-the-point)
- elkaars grenzen bewaken (‘hoe gaat het nu écht met je?’)
- communiceren over het communiceren: ze spaken immers elkaars taal niet!
Dit gaf meteen duidelijkheid, richting en energie!
Er is geen betere of mindere rol. Het gaat om het inzetten van ieders individuele verschillen.
Voorbeelden van gedragsrollen
Sommigen kunnen goed organiseren, anderen zijn zeer zorgzaam en weer anderen monitoren zo goed dat het proces er beter van wordt. Deze eigenschappen zijn eigenlijke kwaliteiten van een ieder. Door de individuele kwaliteiten te gebruiken in een samenwerkend team, vullen teamleden elkaar aan.
Ieder mens heeft twee of drie rollen die hij van nature oppakt. Dan is er vaak nog een vierde of vijfde rol die hij ook wel kan nemen, maar dat kost al veel meer energie.
Iedere persoon is gewend aan zijn eigen rollen en vindt vaak het gedrag dat daarbij hoort ook het nuttigst. De andere kant is dat men spanning kan ervaren bij mensen met geheel andere rollen.
Elkaars rollen respecteren, de kwaliteiten die daarbij horen te waarderen en ieder zoveel mogelijk op de manier te laten werken die hem het beste past. Daardoor kunnen de taken in een project zo ingedeeld worden, zodat ieder doet waar hij goed in is.
Zelf doen
Ik nodig u uit om voor u zelf eens te onderzoeken:
- hoe communiceert u het liefst? En welke reacties roept dat op?
- bij wie voelt u zich vaak (on)begrepen?
- werkt u bij voorkeur (niet) samen met een ‘doener’ of liever met een ‘denker’?
Samen met Buro Next Impuls doen
Liever samen met mij uw eigen kwaliteiten en/of die van uw teamleaden onder de loep leggen? Dat kan natuurlijk ook. Zowel individueel als in teamverband levert dit heel waardevolle inzichten op. In mijn praktijk in Wageningen of bij u op de werkvloer gaan we heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en leert u:
- beter samen te werken (zorgen voor de juiste mix van kwaliteiten in het team) én
- makkelijker te communiceren (het onuitgesprokene bespreekbaar maken)
Meer inspiratie voor uzelf of team?
Had u een AHA-moment? Wilt u meer waardevolle tips die écht werken wanneer u start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht u tot niets.
Over
Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
• Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
• Teamcoaching on-the-job & Verandermanagement
• Werving & Selectie PLUS voor het Notariaat
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’ tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-25FTE)’.
Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.
Meer weten?
Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.
Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB
Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau
Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie
Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)
Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën
*) Wilt u ook de gratis quick-scan invullen? Dat kan via deze link (keuze F. teamrollen analyse)!