Krijgt u uw team niet mee in de richting die u voor ogen heeft?
Baalt u dat uw team niet dezelfde verantwoordelijkheid neemt als uzelf?
En tonen uw collega’s onvoldoende eigen initiatief?
Oftewel, welke componenten in uw team zijn het meeste (onder)belicht?
“De V6-motor is een type verbrandingsmotor met als kenmerk dat twee afzonderlijke cilinderrijen in een V-vorm ten opzichte van elkaar en uitzonderlijk dicht tegen elkaar zijn geplaatst. V-motoren worden vooral gebruikt in voertuigen waarin de ruimte smal is….. waardoor nog meer ruimte wordt bespaard….. en om de ongewenste trillingen te voorkomen.” [bron: Wikipedia]
Tot zover de abstracte duiding over de V6-motor. Veel verder reikt mijn technische kennis over de werking van automotoren niet. Als veelvuldig autogebruiker weet ik natuurlijk wel dat de motor het allerbelangrijkste onderdeel is om mij veilig en snel van A naar B te brengen.
Hoe beter de cilinders zijn afgesteld, hoe beter de verbranding en hoe beter de motor loopt.
De spreekwoordelijke brug van de werking van automotoren naar de werking van teams is snel gemaakt. Ook teams willen veilig en snel van A naar B. Want hoe beter de cilinders (werkprocessen) zijn afgesteld, hoe beter de verbranding (prestaties) en hoe beter de motor (resultaten) loopt.
Als het gaat over de werking van teams dient ook daar sprake te zijn van een V6-motor die bestaat uit de volgende componenten:
in het volste vertrouwen en veiligheid,
met de nodige verantwoordelijk- en vrijheid,
worden verwachtingen en visie glashelder.
Dit schept een band en bovenal: een duidelijk referentiekader. Het onderliggende gevoel om ‘ik doe er toe’ en ‘ik doe iets nuttigs’ bepaalt afzonderlijk de mate van succes van een team.
Als doelstellingen onduidelijk zijn, geeft dat onzekerheid bij mensen. Al snel wordt een afwachtende houding ingenomen en schaadt dit de veiligheid en productiviteit.
Vertrouwen — Welke belangen delen we? Welke gedrag is effectief en welk gedrag niet? Welke coalities zijn er binnen ons team? en wat is er nodig voor meer vertrouwen, openheid en samenwerking? Heel belangrijke vragen om de openheid, de veiligheid en het vertrouwen te bevorderen.
Veiligheid — Non-verbale communicatie zoals merkbare stiltes, ontwijkende antwoorden, afzonderlijke subgroepjes zijn signalen van onzekerheid en onveiligheid in een team. Het gevoel wat er vaak heerst is “ik laat me niet (meer) horen” of “ik voel me niet (meer) gehoord”.
Verantwoordelijkheid — Ieder mens heeft vanuit zijn opvoeding, scholing, achtergrond, cultuur, enz, eigen waarden. Deze waarden sturen gedrag en leiden ertoe dat we ongemerkt veel oordelen en aannames over elkaar hebben. We kunnen daardoor al snel vinden dat een ander zijn/haar verantwoordelijkheid niet neemt voor zijn handelen.
Vrijheid — Het loslaten van overbodige controles in combinatie met het laag in de organisatie neerleggen van de beslissingsbevoegdheid vergroten het gevoel van vrijheid. Uiteraard zijn checks en controles nodig wanneer meerdere mensen verschillende taken uitvoeren die op elkaar aan moeten sluiten, maar overmatige controles beperken het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Terwijl vrijheid juist het het gevoel van ‘ik doe er toe’ aanwakkert.
Verwachtingen — Overal om ons heen is er sprake van dualiteit: zonder het één kan het andere niet bestaan. Voor verwachtingen geldt als duaal opponent: teleurstelling. Dus onuitgesproken verwachtingen zorgen voor teleurstelling.
Visie — Onbekend maakt onbemind. Nergens geldt zo uitdrukkelijk voor als voor de teamvisie. Je kent elkaar, maar hoe goed ken je elkaars doelstellingen, onderliggende waarden en (toekomst)visie? Gezamenlijke waarden dragen bij aan het gevoel dat je samen iets ‘nuttigs’ en iets ‘essentieels’ doet! Wat zijn de gezamenlijke waarden, wat gaan we samen opleveren (taakdoelen), en hoe bereiken we die dan (samenwerkingsdoelen)?
Zelf doen
Ik nodig u uit om voor u zelf eens te onderzoeken:
- Welke belangen delen we (en welke niet)?
- Welke onbespreekbare kwesties hebben we en wat kost dat ons?
- Welke coalities of subgroepjes zijn er binnen het team?
- Wat is er nodig voor meer vertrouwen, openheid en samenwerking?
Alle basisprincipes in 1 strategiedag
Herkent u zich in het vorenstaande? En bent u klaar met alle onzekerheden en onduidelijkheden?
Dan is de exclusieve 1-daagse strategiedag écht iets voor u! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leert u:
- de kernaspecten van functioneel leiderschap
- hoe u bijstuurt bij veranderingen die op u afkomen, en
- hoe u richting en focus aanbrengt om (samen met uw team) naar toe te werken
Samen doen
Liever samen met mij aan de slag om de V6-motor (weer) te laten brullen in uw organisatie? Dat kan natuurlijk ook. Bij u op de werkvloer gaan we in én met het team heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en leert u:
- makkelijker te communiceren (het onuitgesprokene is bespreekbaar gemaakt)
- beter samen te werken (taak- en samenwerkingsdoelen zijn duidelijk)
- sneller te werken (scheve verwachtingen en onuitgesproken teleurstellingen zijn uit de wereld)
De complete oplossing leest u hier.
Meer inspiratie voor uw relatie/team?
Had u een AHA-moment? Wilt u meer waardevolle tips die écht werken wanneer u start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht u tot niets.
Over
Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
• vernieuwende StrategieMaken©
• Zélf-sturing bevorderen©
• Verspilling terugdringen©
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’ tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-25FTE)’.
Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.
Meer weten? Bel 06 – 4577 4007.
Liana van de Vendel @NextImpuls
Katalysator voor het Notariaat • Raadgever voor Notarissen
Gespecialiseerd in verbetertrajecten op directie- en managementniveau