Blog: In 4 stappen naar een Zélfsturend Team

zelfsturende teams Stijlen van leidinggeven moeilijk lastig leidinggeven managen help ik ben geen goede leidinggevende

Van droom naar werkelijkheid

Stelt u zich eens voor: Een omgeving waar iedereen op zijn plek zit en vanuit passie en gedrevenheid werkt. Waar ieders stem klinkt en een ieder tot z’n recht komt. Een plaats waar men het beste uit zichzelf én uit elkaar haalt. Waar men hetzelfde uitdraagt en samen het hoogst haalbare bereikt. Spreek dit tot uw verbeelding? Het hoeft niet bij een droom te blijven. Met deze uitleg kunt u zelf al aan de slag.

Willen of kunnen?

Zelfsturende teams zijn de droom van iedere organisatie. De aandacht ligt daarbij op de juiste verhouding tussen commitment (willen) en competentie (kunnen). Weet u van welke verdeling er sprake is in uw team?
Het bewust toepassen van een effectieve stijl van leidinggeven geeft richting en duidelijkheid. Deze is gericht op zowel het werkgedrag van de werknemer (relatiegericht) als op gewenste richting van de organisatie (taakgericht).

4 stappen van (aan)sturen

De juiste stijl van leidinggeven is de eerste aanzet tot een zelfsturend team. Deze bestaat uit 4 stappen:
stap 1 → Instrueren: zeggen wat er wanneer moet gebeuren
stap 2 → (Bij)sturen: opleiden en kansen bieden
stap 3 → Ondersteunen: samen (2-richtingverkeer) bepalen wat en hoe
stap 4 → Overlaten: loslaten én (!) betrekken bij besluitvorming
Het bewust inzetten van deze 4 stappen zorgt voor de ideale ontplooiing van goed functionerende medewerkers in aanloop naar een samenwerkend en zelf-sturend team.

Verwachtingen en verantwoordelijkheden

Uw medewerkers zullen optimaal presteren wanneer ze weten wat de verwachtingen en verantwoordelijkheden zijn. Het in iedere stap steeds weer uitspreken van elkaars (!) verwachtingen en verantwoordelijkheden stimuleert de zelf-stuurbaarheid. Let wel, dit betreft een 2-richtingsverkeer. Alleen op deze manier kan de volledige ruimte tot goed samenwerken worden benut.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   vernieuwende StrategieMaken®
•   Zélf-sturing bevorderen®
•   Verspilling terugdringen®
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’  tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-50 FTE)’.

Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën