Blog: Het gaat er niet om wat uw visie IS. Het gaat er om wat die visie met u DOET.

creatieve spanning waarom haal ik mijn doel niet het hebben van een visie wat doet een visie coaching voor juristen juridische professionals notarissen advocaten

Visie: het verwezenlijken van droom tot werkelijkheid

Een pientere notaris (44) liep al jaren over van een ongewoon idee om zijn klanten op een andere, meer laagdrempelige, wijze van dienst te zijn. Een werkwijze waar in de huidige tijd overduidelijk vraag naar is. In zijn huidige maatschapsverband, waar hij inmiddels 7 jaar samenwerkte met zijn medevennoot-notaris, was geen ruimte voor de uitvoering hiervan. De enige oplossing was zijn hart te volgen en zelf een nieuw notariskantoor te starten om zijn grensverleggende plan uit te voeren.
De remmingen waar hij mee worstelde waren veelvoorkomend en vooral op (schijn)zekerheden gebaseerd: “Ik heb een eigen huis en gezin, wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?”, “Ik heb nu een basisinkomen vanuit mijn huidige samenwerkingsverband. Zal ik de dezelfde omzet überhaupt alleen kunnen evenaren?” en de veel gevleugelde uitdrukking ‘ik wens u veel personeel toe’, bracht wellicht meer lasten dan lusten met zich mee omdat hij als enige notaris (en enig directeur) ook het personeel alleen diende aan te sturen en de volledige verantwoordelijkheid voor hen had.
Gedurende de afgelopen jaren liet hij zijn persoonlijke visie meermalen varen en raakte als gevolg daarvan zijn gedrevenheid, zijn enthousiasme en zijn geestdrift langzaamaan kwijt. Toch bleef die wens knagen, omdat zijn idee volledig aansloot bij zijn persoonlijke ‘3-V’ gedachtegoed: ‘Verantwoord, Verstandig, Voordelig’.
Gelukkig zette hij begin dit jaar zijn idee door en, met behulp van professionele supervisie en ondersteuning, heeft hij sinds deze zomer een buitengewoon florerend bedrijf met een groeiend en enthousiast team, gaat weer fluitend naar zijn werk en weet waarvoor hij ’s ochtend zijn bed uitkomt.

Het gaat er niet om wat uw visie ÍS… het gaat er om wat die visie met u DÓET.

Iedereen herkent het positieve effect van het hebben van een visie. Of dit nu een grote ambitie is of een klein streven, dat maakt niet uit. Het effect is hetzelfde. Zodra er een doelstelling is die voortkomt vanuit de basisdrive (bij mens of organisatie), wordt de positieve motivatie en aantrekkingskracht direct geactiveerd.

Het omgekeerde (negatief effect) komt ook voor, maar dit komt meestal voort vanuit een ‘rationele doelstelling’, waaraan onuitgesproken verantwoordelijkheden of verwachtingen aan ten grondslag liggen.

Creatieve spanning

creatieve spanning waarom haal ik mijn doel niet het hebben van een visie wat doet een visie coaching voor juristen juridische professionals notarissen advocaten

Het hebben van een gericht doel of een visie creëert in eerste instantie een afstand tussen visie (toekomstig doel) en de actuele werkelijkheid (huidige manifestatie). Deze afstand is een bron van energie en brengt een zogenaamde ‘creatieve spanning’ met zich mee. Deze afstand is te vergelijken met een elastiek, waar spanning op staat. De spanning tussen de visie én de realiteit.

Twee mogelijkheden

Spanning wil van nature ontladen worden en zoekt naar een oplossing om te ontladen. Dit kan twee kanten op gaan:
• enerzijds: de werkelijk wordt naar de visie toegehaald  of
• anderzijds: de visie wordt naar de werkelijkheid toegehaald 

Het verlagen van de visie (verlichten van de emotionele spanning)  is verraderlijk, omdat dit betekent dat de doelstelling (steeds) wordt bijgesteld: het doel wordt steeds een stapje dichterbij de werkelijkheid gebracht. Met als gevolg dat u daardoor de enige prijs betaalt: het opgeven wat u werkelijk wilt, uw visie!!

Conclusie

Wanneer heeft u -als persoon of als organisatie- voor het laatst een bevlogen idee ten uitvoer gebracht? En welk idee speelt al lange tijd op de achtergrond en komt af en toe weer even in uw gedachten voorbij?

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën