Blog: Hoe vorm ik een topteam?

Een goed (samen)werkend topteam vormen start met plannen, een duidelijke strategie hebben en gewoon keihard werken.

De top bereiken gebeurt niet in 1 dag, maar met een gezamenlijke focus, concrete doelstelling en onderlinge veiligheid (weten wat men aan elkaar heeft), wordt elke meter richting de top een nieuwe stimulans.

topteam vormen goed samenwerken team vormen goed team samenstellen wat is een goed team teamcoaching verandermanagement verbetermanagement organisatiecoaching reorganisatie

Vier fasen om tot een (h)echt samenwerkend team te komen

Het vormen van een goed en dynamisch team doorloopt vier ontwikkelingsfasen:

 • fase 1.      Rijden
  In deze fase worden de doelstelling en richtlijnen bedacht voor de reis (als metafoor: het gezamenlijk bergbeklimmen naar de top)
 • fase 2.      Strijden
  Alle taken en verantwoordelijkheden van alle teamleden worden duidelijk. Met andere woorden: elkaars verwachtingen worden besproken, zodat men weet wat men aan elkaar heeft. Dit geeft een écht WIJ-gevoel en neemt een onveilig of afwachtend gedrag weg.
 • fase 3.      Floreren
  In de succesfase gaat de productiviteit van het team omhoog. Problemen worden onderling opgelost door elkaar onderling feedback te geven, op een goede manier met eventuele conflicten of irritaties om te gaan en doeltreffend besluiten te nemen.
 • fase 4.      Arriveren (en reactiveren)
  In deze laatste fase bereikt het gehele team de top van de berg en is er sprake van een (h)echt dynamisch team.

Onvoorziene beren op de weg bij een topteam vormen

Belangrijk om te weten is dat het beklimmen van een berg nooit in een rechte lijn gaat. Met elke voorgaande stap komt u dichter bij een goed samenwerkend team, maar deze worden in de praktijk vaak doorkruist met onaangename voorvallen of veranderingen (zoals vertrek, ziekte, piekdrukte, enzovoort)
Het is van uiterst belang om te waken dat u als team de grip op de bergwand kwijtraakt en uitglijdt.

Wat als de teamsamenstelling tussentijds verandert?

Bij het vertrek of bijkomen van nieuwe medewerkers dient er hergegroepeerd te worden. Dit kan alleen wanneer de doelen en prioriteiten van het gehele team opnieuw worden bekeken.
Met andere woorden: terug naar fase 2 ‘strijden’ waar het team de taken en verantwoordelijkheden opnieuw verdeelt welke geconcentreerd zijn op de doelstelling (fase 1).
Voor een goede kans van slagen dient iederéén deel te nemen, ieder voor zijn of haar aandeel in het totale product of dienstverlening.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   vernieuwende StrategieMaken©
•   Zélf-sturing bevorderen©
•   Verspilling terugdringen©
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’  tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-25FTE)’.

Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën