Blog: ‘Succes is niet altijd wat je ziet’

Vorige week was ik aanwezig bij een zakelijke netwerkbijeenkomst waar overwegend ondernemers aanwezig waren. succesvol ondernemen tips
Diverse ondernemers waren in gesprek met elkaar en ik hoorde termen van ‘het gaat bij ons zeer, zeer goed’ tot ‘we kunnen onze kop net boven water houden’. Waarbij de vermoeide en wat angstige, onzekere blik in de ogen van laatstbedoelde me niet ontging.

Vanuit mijn beroepsmatige interesse en persoonlijke achtergrond stapte ik op de, wat aan de rand van de groep staande, ondernemer af. We raakten al snel in gesprek en wat bleek: ‘het was een man met kennis van zaken, met een product dat goed in elkaar zit’.

Zodra hij over zijn product vertelde, wat hij na jaren onderzoek en verfijning had opgezet, gingen zijn ogen glanzen en spatte het enthousiasme ervan af.

Geïntrigeerd merkte ik op dat ik zijn vorige gesprek had opgevangen en dat ik niet begreep dat ‘hij zijn kop net boven water kon houden’ terwijl hij zo bevlogen was nu hij over zijn product vertelde.
Even was het stil en toen gaf hij aan dat men hem niet zo interessant vond; dat hij veel moeite had met netwerkbezoeken en nog meer moeite om zijn product te verkopen.
Na nog een stapje verder kwam er aarzelend uit dat hij dit zijn hele leven al herkende en daardoor zich liever terugtrok aan de zijlijn, dan vertrouwen op zijn kennis en kunde en zich te laten zien. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” succesvol ondernemen tips

Boeiend, want wat je aan boven het maaiveld ziet, komt zeker niet altijd overeen met dat wat zich onder het maaiveld bevindt.
Daarbij wetende dat ons systeem in slechts drie seconden (de emotionele ‘klik’) bepaalt of de ander in de categorie ‘succes’ of ‘niet interessant’ valt, maakt het soms best lastig om uit dit hokje te komen.

Deze ondernemer, met een bevlogenheid, enthousiasme en goed product, werd onzeker van verhalen van succes van andere ondernemers, zonder zich te verdiepen in de ander (en zich zelf). succesvol ondernemen tips

‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’ Een zinsnede die ik heel graag omdraai: 

‘DOE MAAR GEK, DAT IS AL GEWOON GENOEG!’ succesvol ondernemen tips

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel,

Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Franse Pyreneeën