Blog: Van partygrill naar lopend vuurtje

Sneekweek intenties van luisteren niet luisteren kritisch luisteren actief luisteren nivea oma anna dik lsd luisteren samenvatten doorvragen tip goed gesprek voeren Als fervent watersporter stond aan het begin van deze maand de Sneekweek weer op mijn verlanglijstje. Op 1 augustus togen wij naar Friesland om de traditionele vlootschouw voorafgaande aan de Sneekweek te ervaren. Ieder jaar weer een prachtig event vol nostalgie, opwinding en gezelligheid.

De tafelgrill

Nu ben ik geen verstokt kampeerder, maar een aantal malen per jaar zoek ik dit avontuur graag op. Ter afwisseling gingen wij dit jaar met de tent naar Friesland en niet per boot.
Doordat ik geen rasechte kampeerder ben, ben ik ook niet op de hoogte van de nieuwste gadgets op het gebied van kamperen. Mijn oog viel dan ook op een innovatieve tafelgrill van een stel hikers verderop. Met mijn vriendelijk(st)e glimlach liep ik op de bezitters af en vroeg hen waar deze handige tafelgrill te koop was. De mensen reageerden blij verrast en pakten verwoed de overige accessoires van deze tafelgrill erbij. Binnen vijf minuten was ik op de hoogte van alle ins-and-outs en liep ik tevreden terug naar onze tent.

Lopend vuurtje

Nog voordat ik in mijn stoel zat, hoorde ik dat mijn vraag als een lopend vuurtje rond de camping ging. Werkelijk, voor iedere tent werd de tafelgrill uit en te na doorgesproken. Verwonderd keek ik rond. De humor kon ik er wel van inzien. Al snel werd ik overgoten met goedbedoelde en nog véél betere adviezen. Niet deze tafelgrill zou de beste zijn, maar de BBQ van merk X, of de cooker van winkel Y zou nóg ‘beter dan best’ zijn.

Ik liet het over me heen komen en ondertussen observeerde ik wat er links en rechts van mij gebeurde. Ongevraagd en ongenuanceerd vlogen de adviezen, meningen en oordelen over me heen. Het ging er verhit aan toe. Goedbedoeld, maar van een goed gesprek (dialoog) was geen sprake. De onderliggende vraag -“Wat wil je er mee gaan doen (de doelstelling)?”-  werd in het geheel niet aan mij gesteld.

Dialoog of monoloog

Het is een inkoppertje, maar wie herkent dit niet: Het denken in oplossingen en niet doorvragen naar de onderliggende vraag? Het geven van goedbedoelde adviezen, zonder in dialoog te gaan. Overal komt het voor: op de werkvloer, in de familie, op het buurtfeest, in de vriendenkring, zelfs op de camping ;-).

Vijf praktische tips

Een dialoog is een gesprek tussen twee of meer mensen waardoor die beter begrijpen wat de ander denkt, vindt of voelt. Ik realiseer me dat ik me nu op glad ijs begeeft, maar voor deze keer en van mijn kant vijf -ongevraagde, maar goedbedoelde- praktische tips voor het voeren van een goed gesprek:

  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen
  • Maak je niet DIK: Denk in Kwaliteiten
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Conclusie

Weet u -als persoon of als bedrijf- de beste manier om een goed gesprek te voeren? Laat OMA thuis en neem ANNA mee en let eens op uw manier van luisteren. Er bestaan verschillende vormen van luisteren: niet luisteren, marginaal luisteren, kritisch luisteren en actief luisteren.
Actief luisteren is je best doen om je in de ander te verplaatsen en tevens letten op de non-verbale communicatie en daarop reageren. Actief luisteren is soms lastig, maar wel de beste manier voor het voeren van een goed gesprek.

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën