Blog: Waarom veranderingen niet of lastig beklijven

Veranderingen zijn pas verbeteringen als ze verankerd zijn.

Waarom is het soms zo lastig om verbeteringen permanent door te voeren?

Nieuwe ideeën, innovatieve plannen en grensverleggende concepten ontstaan dagelijks. De crux is alleen: “Hoe integreert u deze veranderingen permanent en hoe tilt u zichzelf of uw organisatie naar een hoger niveau?” Met andere woorden: “Hoe mee te bewegen in plaats van tegen te bewegen?”

Transformatieschema veranderprocessen veranderingen verankeren beklijven waarom verandering niet lukt

Van Succesdrive naar Stagnatie

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk (*):
Een ambitieuze en vakbekwame kandidaat-notaris had in korte tijd een grote boost in zijn carrière gemaakt [‘Succesdrive’]. Een carrière die de eerste jaren in de lift zat en als vanzelf leek te gaan, maar na 8 jaar tot stilstand was gekomen [‘Stagnatie’]. Hij ervaarde dat er onvoldoende naar zijn ideeën werd geluisterd en zijn collega’s en leidinggevende niet openstonden voor verandering. Dus kreeg hij het plan om zijn carrière voort te zetten bij de veelbelovende concurrent. Na een dynamisch eerste jaar, liep hij daar al snel tegen dezelfde overtuigingen en patronen aan. Het eerste enthousiasme en inspiratie ebden na dat jaar al snel weg en hij verviel in zijn oude patronen [‘Routines’]: doorgaan op de ‘automatische piloot’, vooral geen ‘haantje de voorste’ meer zijn en ’s avonds thuis proberen om zijn teleurstellingen achter zich te laten [‘Stagnatie’]. Ondertussen bleef de vraag: ‘Waarom lukte het hem nu niet om zijn in het slop geraakte carrière een nieuwe boost te geven? [‘Volgende stap’]

Niet diep genoeg graven

De valkuil is doorgaan met DOEN… meer van hetzelfde DOEN en voorbijgaan aan evalueren (‘Reflectie’). Door niet diep genoeg te graven en te achterhalen wat er onderliggend speelt, ontstaat er een vicieuze cirkel die van succes overloopt naar stagnatie.
Een veranderingsproces (op persoonlijk-, team- of organisatieniveau) wordt pas (definitief) geïntegreerd wanneer er met regelmaat reflectie wordt toegepast en contact wordt gemaakt met eigen Ziel & Zakelijkheid.

Stilstaan

De oplossing is dan ook ‘stilstaan’ en ’tijd vrij maken’:

  1. Enerzijds om te reflecteren, te evalueren en inzichten te krijgen. Anderzijds om te blijven ervaren “wat doe ik letterlijk en wat wil ik feitelijk?”
  2. Met regelmaat: niet alleen op oudejaarsavond met het glas champagne in de hand, maar kwartaalijks, maandelijks, wekelijks, dagelijks. Door bewust bezig te zijn met wat iemand doet, maakt hij met terugkerende regelmaat contact met zijn Ziel & Zakelijkheid. Het bewustWORDEN gaat dan ongemerkt over in 24/7 bewustZIJN.

De beweeglijke omgeving is niet te veranderen, maar door continue af te stemmen op het ‘innerlijk kompas’ wordt het (binnen die beweeglijke omgeving) meebewegen in plaats van tegenbewegen.

Voetnoten

(*) Dit praktijkvoorbeeld speelt zich af bij één persoon in zijn professionele ontwikkeling, maar komt ook voortdurend voor in andere contexten:
• in de privérelatie:  man-vrouw of ouders-kind
• in de werkrelatie: in teamverband en binnen organisatiesij verningen, veranderprocessen en reorganisaties

Conclusie ’transformatie bij veranderprocessen’

Vindt u het lastig om veranderprocessen (in uw privé- of werkrelatie) te verankeren? Neem dan eens de tijd en gelegenheid voor zelfreflectie om contact te (blijven) maken met úw Ziel & Zakelijkheid.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls te Wageningen.
Als Strategisch Raadgever werkt zij continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   vernieuwende StrategieMaken©
•   Zélf-sturing bevorderen©
•   Verspilling terugdringen©
  Positief Effectief Leiderschap©
Via Buro Next Impuls gaat ze landelijk te werk: van een ‘individuele professionele update (1:1)’  tot aan ‘een complete oplossing voor voltallige notariskantoren (5-25FTE)’.

Vanwege haar veelomvattende achtergrond in het Notariaat, de Advocatuur en het Vastgoed, is zij iemand die dit deel van de juridische sector zeer goed kent.
Met haar notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschikt zij over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? Vraag het gerust. Ik help u graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel • Katalysator voor het Notariaat | complex MKB

Gespecialiseerd als leiderschap- en managementcoach, teamcoach, groepsexpert, organisatiedeskundige en verandermanager.

 

Buro Next Impuls (NL) • Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Klerk Support (NL) • Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Domaine l’Arpent (FR) • Gîte • Art • Retraite. Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Franse Pyreneeën