3 valkuilen bij drukte en drukke perioden

December is de ‘D’ van drukte. In veel bedrijfstakken moet er nog veel afgerond worden voordat het nieuwe jaar kan beginnen. De één krijgt van veel bedrijvigheid meer energie, maar een ander krijgt juist het gevoel te worden opgeslokt door het werk. Er zijn tenminste 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden. Wat kun jij er zelf tegen doen?

3 valkuilen bij drukte en drukke perioden Zo kun je een topteam vormen prioriteiten en grenzen stellen Hoe snel behaal je resultaat in een veranderproces? goede afspraken maken juiste mensen op de juiste plek organisatiepiramide elkaar aanvullen is elkaar versterken Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek
3 valkuilen bij drukte en drukke perioden

Stress, burnout, 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden

Drie valkuilen die mensen ervaren wanneer ze tijdgebrek ervaren

 1. Nog harder gaan werken en rennen  —  In eerste opzicht lijkt het alsof je alleen meer gedaan krijgt. Dat kan tijdelijk best het geval zijn, maar uiteindelijk ontstaat er een vicieuze cirkel. Voor elke klus die je hebt afgerond, duiken er drie nieuwe op. Je voelt je nog meer opgejaagd, ervaar nog minder tijd en je gaat weer een stapje harder werken.
 2. Alles zelf (willen) doen  —  Hoe groot of hoe klein jouw bedrijf of afdeling ook is, er zijn altijd dingen die je (graag) zelf blijft doen, maar die je waarschijnlijk beter kunt delegeren of uitbesteden.  Het controle-aspect speelt daarbij een rol en maakt het lastig om taken los te laten of over te laten aan anderen. Toch levert delegeren of uitbesteden behoorlijk wat tijd, geld en energie op (en het voorkomt ook nog eens een hoop frustratie en stress).
 3. De struisvogel aanpak  —  Sommigen proberen stress of tijdgebrek te negeren door er niet aan te denken. ‘Het gaat vanzelf wel over’ of ‘over X maanden is het weer rustig’.  Helaas is dat niet zo, als je de werkelijke oorzaak niet aanpakt.

Aandacht en keuzes

Het ervaren van tijdsdruk heeft alles te maken met het verdelen van aandacht en maken van keuzes. Aandacht wordt vaak gekoppeld aan verleden (‘dat had ik anders moeten aanpakken’) of toekomst (‘alles wat er nog gedaan moet worden’). Er is echter maar één moment dat werkelijk telt en dat is NÚ!

Train je aandacht

Wat werkt dan wel om de aandacht en energie bij de dagelijkse uitvoering te houden? Focus op je aandacht. (Lange) meditatiesessies kunnen helpen, maar creëren voor de meesten meer onrust (zo ook bij mij).
Deze korte en praktische oefeningen leveren al wel snel resultaat:

 • Tel je in- en uitademingen  —  Door je aandacht op jouw adem te richten, kun je op dat moment nergens anders meer aan denken. Tel tot 7 en begin dan weer overnieuw. Wanneer je afdwaalt, begin je gewoon weer bij 1 te tellen.
 • Breng jouw aandacht naar je fysieke lichaam  —  Door veel na te denken, is de ademhaling en de energie vaak hoog in het lichaam geconcentreerd. De bijnieren worden extra aangesproken om de adrenaline te leveren die nodig is om zoveel mogelijk energie te sturen naar jouw hoofd; jouw denkvermogen. Door de aandacht en de energie weer naar beneden te brengen, ervaar je rust en ruimte in je hoofd. Begin bij je voeten en ga dan langzaam naar boven. Hoe voelt alles? Probeer alleen te observeren en er geen oordeel aan te hangen.
 • Zeg (in jezelf) waar je bent of wat je doet  —  “Ik zit op een stoel en ik kijk naar buiten”, ‘ik stap in de auto en ik draai de contactsleutel om’. Dat brengt jouw aandacht gelijk naar het huidige moment.

Van Doen naar Delegeren

December is de ‘D’ van drukte. Voeg daar de ‘D’ van delegeren in plaats van (zelf) Doen aan toe. Stel prioriteiten en neem meerdere malen door de dag heen een moment van aandacht. Wat is écht urgent; wat is echt belangrijk?

Zelf doen

Ik nodig je uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • In welke situaties ervaar je stress? Welk gevoel ervaar je nog meer?
 • Hou eens 3 dagen je stressniveau in de gaten. Turf ze en hang dit in het zicht.
 • Wat of wie zijn je energievreters?

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • je gevoel en je hoofd in één lijn te brengen
 • grenzen ervaren en hierover met je omgeving goede afspraken maken
 • gezonder te werken door betere communicatie
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Stress, burnout, 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden

Stress, burnout, 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden