3 tips voor je allerbéste functioneringsgesprek voeren

In deze periode is het weer tijd voor het jaarlijkse beoordelingsgesprek of functioneringsgesprek voeren.

functioneringsgesprek voeren
3 tips voor uw allerbéste functioneringsgesprek
gedrag roept gedrag op conflict mediation Gedrag roept gedrag op. Hoe wordt u een betere leider en buigt u ongewenst gedrag om? Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek
 • Zonde van mijn tijd” hoor ik vaak en wel van beide kanten; zowel werkgevers als werknemers.
 • Het is vaak een eenzijdig monoloog, waar ik niets op in te brengen heb” is mij wel eens verzuchtend toegefluisterd door een werknemer.
 • Ik sla het dit jaar wel over” is ook een veelgehoorde uiting van leidinggevenden die inmiddels niet meer weten hoe ze die (ene) medewerker nog kunnen motiveren.

Het voeren van functioneringsgesprekken vindt (bijna) niemand leuk. Daar kunnen we duidelijk over zijn. Hoe zorg je er als leidinggevende voor dat het wel leuk én effectief wordt?

3 tips voor jouw allerbéste functioneringsgesprek voeren

Een goed functioneringsgesprek voeren verloopt volgens een vooraf gekozen strategie:

1. Goede voorbereiding
Een ‘open deur’, maar wel één die (te) vaak onderschat wordt. Zorg er gewoon voor dat je goed voorbereid bent én geef je medewerkers dezelfde voorbereidingstijd. Een goed functioneringsgesprek verloopt volgens een vooraf gekozen strategie met vragen zoals bijvoorbeeld:

 • Tegen welke verbeterpunten / knelpunten loop je aan in je werk?
 • Welke oplossing zie jij?
 • Welke ondersteuning heb je van mij daarbij nodig?
 • In welke richting wil je je verder ontwikkelen?
 • Wat wil je het komende jaar bereiken?
 • Hoe kan ik je daarbij helpen?

Stel dergelijke vragen, circa 10 dagen voorafgaand aan het gesprek, aan je medewerkers ter voorbereiding en bereid je je als leidinggevende op dezelfde vragen dan ook voor! En… december is wel traditie, maar wellicht niet de handigste maand voor een dergelijk belangrijk gesprek. Waarom niet in januari, april, september?

2. Over en weer

Blijf open en stel je medewerker op zijn/haar gemak; ook hij/zij vindt het vaak spannend. En zorg ervoor dat je samen in gesprek bent én blijft. Geen eentonig of hetzelfde verhaal als vorig jaar, maar heel gericht en helpend. Stel open vragen en kom samen met je medewerker tot een duidelijk plan van aanpak met ontwikkelafspraken en prestatieresultaten. Met prestatieresultaten bedoel ik overigens geen omzet of targets, maar juist meetbare resultaten die voortkomen uit het tot stand brengen van verbeteringen.

3. Begeleiding gedurende het jaar door (coachend leidinggeven)

Een functioneringsgesprek is geen statisch gebeuren wat slechts eenmaal per jaar plaats vindt. Als dit zo in jouw organisatie werkt, dan is het inderdaad zonde van je tijd.

Aan iedere leidinggevende ligt de taak om medewerkers te inspireren en motiveren in hun persoonlijke carrièreontwikkeling en mee te nemen in de richting die jij met het team voor ogen heeft. Iemand die niet meer positief geprikkeld wordt, zal gedemotiveerd raken en een afwachtende houding gaan aannemen.

Dus kom samen tot een bruikbaar plan van aanpak met tussentijdse follow-upgesprekken. Je zult zien dat dit de intrinsieke motivatie van je medewerkers bevordert en dat daarmee de communicatie open blijft en de sfeer open en transparant.

Wanneer iedereen weet wat zijn/haar persoonlijke ontwikkeldoelen voor het aankomende jaar zijn en daarin in alle openheid en veiligheid kan ontplooien, komt dat de sfeer en intrinsieke motivatie ten goede.

Zelf doen

Ik nodig jou, als leidinggevende, uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • Welke medewerker heb je al langere tijd niet écht gesproken?
 • Welke onbespreekbare kwesties spelen er op de achtergrond?
 • Wat is er van jouw kant nodig voor meer groei, motivatie en samenwerking?

Samen met Buro Next Impuls doen

Liever samen met mij de functioneringsgesprekken voeren? Dat kan natuurlijk ook. Samen gaan we heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en leer je:

 • makkelijker te communiceren (het onuitgesprokene is bespreekbaar gemaakt)
 • goede afspraken te maken (verwachtingen managen en teleurstellingen voorkomen)
 • je medewerkers voorwaarts te begeleiden (coachend leiderschap)
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent ? Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent ? Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

functioneringsgesprek voeren