Gedrag roept gedrag op. Hoe word je een betere leider en buig je ongewenst gedrag om?

gedrag roept gedrag op conflict mediation Gedrag roept gedrag op. Hoe wordt u een betere leider en buigt u ongewenst gedrag om?
Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek

De meeste teamleiders kampen met twee valkuilen:

 1. Leidinggevenden verzinnen graag oplossingen. Logisch, want veel zijn er oplossingsgericht en zien eerder uitdagingen dan problemen. Maar effectiever is om de intelligentie, de kennis en creativiteit van het gehele bedrijf in te zetten en te benutten.
 2. Te veel managers dragen de zorg en de verantwoordelijkheid alleen. Ze zetten nog even dat stapje extra of blijven de werkprocessen alert bewaken, maar dat verandert niets in het team. Beter is om de druk van buitenaf voelbaar binnen het bedrijf te maken. Stel veel (lastige) open vragen en daag je medewerkers/collega’s op een coachende manier uit.

Gun medewerkers het initiatief, geef ze verantwoordelijkheid en moedig ze aan. Ook als het de eerste keren niet meteen goed gaat.

Basis van groepsdynamica

Gedrag roept gedrag op. Altijd. Iedere actie leidt tot een reactie. Dat is de basis van groepsdynamica. Wij reageren primair vanuit onze eigen intuïtieve reactie op het gedrag van de ander. Daardoor ‘laten’ we situaties vaak gebeuren, terwijl we onszelf onvoldoende bewust zijn van het zelf in actie komen door zélf ander gedrag te tonen en daarmee het ongewenste gedrag van de ander om te buigen.

Een voorbeeld uit de praktijk:

 1. Iemand uit je team heeft een probleem. Hij komt naar je toe, omdat hij zelf geen oplossing ziet. Die ga jij vervolgens bedenken en aanreiken. Vanuit je intuïtieve reactie krijg je het gevoel dat je wel moet helpen. Hij weet het immers zelf niet. Daarbij vergeet je te vragen wat het feitelijke kernprobleem is of welke hulp híj (van jou) nodig zou hebben.
 2. Iemand in je team toont krachtig leidend gedrag. Je ziet dat hij een dominerend rol inneemt. Intuïtief denk je er het zijne van: ‘ik wacht wel even af waar dit heen leidt’ of ‘hij weet het vast (weer) beter’. Het gevolg kan zijn dat je je afhankelijk opstelt en je doorgaat met je dagelijkse werk, terwijl hij juist een proactieve houding van jou verlangt.

Hoe dan?

Als het gaat over gedrag dan hebben we te maken met drie factoren:

 • extrinsiek: het ongewenst gedrag van de ander; bijvoorbeeld een afwachtende opstelling
 • intrinsiek: de intuïtieve reactie van uzelf; bijvoorbeeld een leidende houding
 • alternatief: en beter toe te passen gedrag door jezelf: actie roept immers reactie op

Terug naar het praktijkvoorbeeld:

 1. Iemand uit je team heeft een probleem en stelt zich afwachtend op. Dat zal bij jou leidend gedrag oproepen door oplossingsgericht te reageren. Als jij dat ongewenst vindt, dan kun je het afwachtende gedrag het beste weerstaan met teruggetrokken gedrag. Hierdoor wordt de afwachtende persoon gedwongen zich proactief op te stellen.
 2. Iemand in je team toont krachtig leidend gedrag. Dat zal bij jou afwachtend gedrag oproepen. Als jij dat ongewenst vindt, dan kun je het leidende gedrag het beste weerstaan met competitief/proactief gedrag. Hierdoor wordt de leidende persoon gedwongen zich teruggetrokken op te stellen.
Ongewenst gedrag
van de ander
Intuïtieve reactie
van uzelf
Beter toe te passen
gedrag door uzelf
dominant/leidendafwachtendcompetitief/proactief
afwachtenddominant/leidendteruggetrokken
teruggetrokkencompetitief/proactiefafwachtend

Zelf doen

Ik nodig jou, als leidinggevende, uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • Welke medewerker/collega roept bij jou ongewenste reacties op?
 • Welke reactie bemerk je bij jezelf?
 • Welke ander gedrag van jouw kant zou een andere reactie tot gevolg hebben?

Samen met Buro Next Impuls doen

Liever samen met mij het gedrag in je team op een positieve manier ombuigen? Dat kan natuurlijk ook. Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • makkelijker te communiceren (het onuitgesprokene is bespreekbaar gemaakt)
 • goede afspraken te maken (verwachtingen managen en teleurstellingen voorkomen)
 • je medewerkers voorwaarts te begeleiden (coachend leiderschap)
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

functioneringsgesprek voeren