Van partygrill naar lopend vuurtje

Een goed gesprek voeren

goed gesprek voeren dialoog of monoloog contact maken de tijd nemen en oprecht actief luisteren beter leren communiceren

Als fervent watersporter stond aan het begin van deze maand de Sneekweek weer op mijn verlanglijstje. Op 1 augustus togen wij naar Friesland om de traditionele vlootschouw voorafgaande aan de Sneekweek te ervaren. Ieder jaar weer een prachtig event vol nostalgie, opwinding en gezelligheid. Maar wat heeft de Sneekweek nu te maken met een goed gesprek voeren?

De tafelgrill

Nu ben ik geen verstokt kampeerder, maar een aantal malen per jaar zoek ik dit avontuur graag op. Voor de afwisseling gingen wij dit jaar met onze zeilboot naar Friesland, maar verbleven we in een tent op een minicamping vlakbij alle festiviteiten.
Doordat ik geen rasechte kampeerder ben, ben ik ook niet op de hoogte van de nieuwste gadgets op het gebied van kamperen. Mijn oog viel dan ook op een innovatieve en superhandige tafelgrill van een stel hikers verderop. Met mijn vriendelijk(st)e glimlach liep ik op de bezitters af en vroeg hen waar deze handige tafelgrill te koop was. De mensen reageerden blij verrast en pakten verwoed de overige accessoires van deze tafelgrill erbij. Binnen vijf minuten was ik op de hoogte van alle ins-and-outs en liep ik tevreden terug naar onze tent.

Lopend vuurtje

Nog voordat ik weer in mijn eigen stoel zat, hoorde ik dat mijn vraag als een lopend vuurtje rond de camping ging. Werkelijk, voor iedere tent werd de tafelgrill uit en te na doorgesproken. Verwonderd keek ik rond. De humor kon ik er wel van inzien. Al snel werd ik overgoten met goedbedoelde en nog véél betere adviezen. Niet deze tafelgrill zou de beste zijn, maar de BBQ van merk X, of de cooker van winkel Y zou nóg ‘beter dan best’ zijn.

Ik liet het over me heen komen en ondertussen observeerde ik wat er links en rechts van mij gebeurde. Ongevraagd en ongenuanceerd vlogen de adviezen, meningen en oordelen over me heen. Het ging er verhit aan toe. Goedbedoeld, maar van een goed gesprek (dialoog) was geen sprake. De onderliggende vraag -“Wat wil je er mee gaan doen (de doelstelling)?”-  werd in het geheel niet aan mij gesteld.

Een goed gesprek voeren: dialoog of monoloog

Het is een inkoppertje, maar wie herkent dit niet: Het denken in oplossingen en niet doorvragen naar de onderliggende vraag? Het geven van goedbedoelde adviezen, zonder in verbindende dialoog te gaan. Overal komt het voor: op de werkvloer, in de familie, op het buurtfeest, in de vriendenkring, zelfs op de camping ;-).

Vijf praktische tips

Een dialoog is een gesprek tussen twee of meer mensen waar eerst contact wordt gemaakt, de tijd wordt genomen en oprecht wordt geluisterd om dan beter te begrijpen wat de ander denkt, vindt of voelt.

Ik realiseer me dat ik me nu op glad ijs begeeft, maar voor deze keer en van mijn kant vijf -ongevraagde, maar goedbedoelde- praktische tips voor het voeren van een goed gesprek:

  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen
  • Laat OMA thuis: Oordelen, Meningen, Adviezen
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit Aannemen
  • Maak je niet DIK: Denk in Kwaliteiten
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Zelf doen

Weet jij -als persoon of als bedrijf- de beste manier om een goed gesprek te voeren? Laat OMA dan thuis en neem ANNA mee en let eens op uw manier van luisteren. Er bestaan verschillende vormen van luisteren: niet luisteren, marginaal luisteren, kritisch luisteren en actief luisteren.

Onthoud: Actief luisteren is je best doen om je in de ander te verplaatsen en tevens letten op de non-verbale communicatie en daarop reageren. Actief luisteren is soms lastig, maar wel de beste manier voor het voeren van een goed gesprek en werkelijk contact maken met de ander.

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Zoek jij bruikbare en praktische handvatten om goed te communiceren? Wil je niet langer in oplossingen blijven denken maar juist in contact treden met de ander? Maak een afspraak met mij en we gaan serieus en doelgericht met het voorgaande aan de slag in een duidelijk strategietraject; online of tijdens een privé retraite in Frankrijk.

Naast voormelde tips zijn nog een aantal belangrijke factoren om definitief af te rekenen met oplossingsgerichte monologen en deze komen in dit traject allemaal voorbij.

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met nieuwe plannen opstarten en deze laten versloffen?
Dan is een exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband gaan we aan de slag met jouw doelen op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk.

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Een goed gesprek voeren contact maken de tijd nemen actief luisteren

Een goed gesprek voeren contact maken de tijd nemen actief luisteren