Waarom ‘mijn deur staat altijd voor je open’ onvoldoende is als goede leiderschapsstijl

Als leidinggevende is het niet genoeg om te zeggen dat je de deur altijd open hebt staan. Echt contact maken betekent dat je zélf actief over de drempel moet gaan, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe klein die drempel in de deuropening ook is, die paar centimeters zorgen wel voor een gereserveerde afstand en roepen bij de ander een gevoel van twijfel en onzekerheid op en daardoor nemen ze een afwachtende houding aan. Wat is dan wel een goede leiderschapsstijl?

Leiderschap betekent niet wachten tot anderen naar jou komen, maar zelf op zoek gaan naar de mensen in je team.
Soms kan het lastig zijn om op het juiste moment te verschijnen en de juiste snaar te raken, vooral gezien de ongelijke relatie tussen leiders en teamleden.
In zo’n situatie kan spontaniteit van onschatbare waarde zijn.

De kenmerken van goed leiderschap en goede leiderschapsstijl? Leiderschap betekent niet wachten tot anderen naar jou komen, maar zelf contact maken en de anderen opzoeken

Hoe stimuleer je je team?

Mensen voelen het én onthouden het dat je als leidinggevende of werkgever:

  • spontaan opduikt wanneer dat nodig is
  • interesse toont door samen koffie te halen na een moeilijk gesprek met een klant
  • naast ze komt lunchen als ze in een persoonlijke crisis zitten

Hoe kun je samenwerking bevorderen?

Toekomstperspectief: Creëer zelf momenten voor oprechte gesprekken. Zoek als goede leidinggevende actief contact met je team. Geen opgelegde gesprekken, maar oprechte momenten van verbinding. Wees alert op- en word je bewust van de behoeften van je teamleden.

Leiderschap en een goede leiderschapsstijl ontwikkelen

Maar wat doe je dan als je als leidinggevende dat ‘natuurlijke inlevingsvermogen’ mist? ???? Dan voelt het waarschijnlijk nóg ongemakkelijker om ‘spontaan een gesprekje aan te knopen en interesse te tonen’. Ik kan je verklappen… je bent niet de enige. Ik maak dit vaak mee tijdens mijn coachtrajecten met topondernemers en leidinggevenden. Grofweg zo’n 40% vindt dit ingewikkeld, en voelt zich oncomfortabel en onhandig.

Wat zijn de kenmerken van goed leiderschap en hoe verbeter je de communicatie binnen je team?

Leiderschap gaat niet alleen over open deuren, maar over actieve betrokkenheid. Creëer spontane momenten van verbinding en wees bewust van de behoeften van je team. Maak de drempel lager en nodig uit tot gesprekken die echt betekenisvol zijn. Niet bij jouw bureau, maar bij de koffiemachine, tijdens de lunch of om 16.00 uur. Begin klein en neem stapje voor stapje.

Ik help je alvast op weg met een paar spontane openingszinnen:
“…Heb je nog leuke plannen voor het weekend?”
“…Wat inspireert jou buiten het werk?”
“…Hoe gaat het eigenlijk écht met je, buiten het werk?”
“…Wat is iets waar je trots op bent dat je onlangs hebt bereikt?”
“…Welke uitdagingen kom je momenteel tegen en hoe kan ik je daarbij helpen?”
“…Als je een reis over de wereld zou maken, wat zou dan je eerste bestemming zijn?”
“…Wat zou je doen als je niet hoefde te werken? Wat zijn je passies buiten het werk?”

Het valt je vast al op dat het lang niet altijd over het werk hoeft te gaan. 😉

Drie belangrijke aanwijzingen:

  1. maak oogcontact en luister voor de volle 100%
  2. leef je in de ander in en wees oprecht nieuwsgierig
  3. en… stop met oeverloos kletsen over jezelf

Eindconclusie: Hoe krijg je een sterk team?

Mijn tip aan jou als leidinggevende of werkgever? Schakel af en toe even terug, haal de vaart eruit en drink samen koffie of maak een lunchwandeling. Creëer momenten voor oprechte gesprekken, want dat wordt écht gewaardeerd.

Wil je een kijkje nemen aan de andere kant van de deurknop hoe ik het lang geleden als teamlid heb ervaren? Lees dan dit blog.

Hoe kun je samenwerking bevorderen?

Worstel je als leidinggevende of als ondernemer met dit vraagstuk? Plan dan een gratis brainstorm van 20 minuten in en dan bellen we om samen eens naar een passende oplossing te kijken.
En weet…. dat je van harte welkom bent voor een exclusieve Business Retreat op ons privédomein in Frankrijk waar ik je de fundamenten leer van optimaal leiding geven, teamoptimalisatie en relaties te verbeteren.

Hoe kun je een team verbeteren tijdens een workation?

Loept het stroef op de werkvloer en kom je er alleen niet uit? Op een prachtige locatie aan de voet van de Franse Pyreneeën organiseren mijn man en ik exclusieve BUSINESS RETRAITES in Zuid-Frankrijk voor diegenen die een oplossing en plek zoeken waar je even tot jezelf kunt te komen om te vertragen, te verstillen, te ontdekken en te werken aan een nieuwe stip op de horizon. Tijdens deze kleinschalige workation word je door ons intensief begeleid en optimaal ondersteund in jouw veranderingsproces én dat van je team/business.

Via onze fundamentele coachtrajecten voor leiders en ondernemers begeleiden we je op ‘Domaine l’Arpentvan uitzicht naar diep inzicht’. Of je nu alleen komt óf samen met je directe collega, compagnon, zakenpartner of team… alles verandert, wanneer jij verandert.

Heb je nog vragen? Informeer gerust naar de mogelijkheden. We denken graag met je mee voor een geschikte oplossing.

Buro Next Impuls ⭐⭐⭐⭐⭐ Online Coaching & Retraites in Frankrijk
Haute-Garonne | Midi-Pyreneeën  Zuid-Frankrijk

Wil je meer inspiratie op doen of gratis tips uit de praktijk lezen? Hier vind je alle inspiratieblogs.