Het gaat er niet om wat je visie IS. Het gaat er om wat die visie met jou DOET.

Het hebben van een visie: het verwezenlijken van droom tot werkelijkheid

creatieve spanning visie missie het gaat er om wat je visie is en doet het verwezenlijken van droom en werkelijkheid

Een pientere notaris (44) liep al jaren over van een ongewoon idee om zijn klanten op een andere, meer laagdrempelige, wijze van dienst te zijn. Een werkwijze waar in de huidige tijd overduidelijk vraag naar is. In zijn huidige maatschapsverband, waar hij inmiddels 7 jaar samenwerkte met zijn medevennoot-notaris, was geen ruimte voor de uitvoering hiervan. De enige oplossing was zijn hart te volgen en zelf een nieuw notariskantoor te starten om zijn grensverleggende plan uit te voeren.
De remmingen waar hij mee worstelde waren veelvoorkomend en vooral op (schijn)zekerheden gebaseerd: “Ik heb een eigen huis en gezin, wat als ik mijn hypotheek niet meer kan betalen?”, “Ik heb nu een basisinkomen vanuit mijn huidige samenwerkingsverband. Zal ik de dezelfde omzet überhaupt alleen kunnen evenaren?” en de veel gevleugelde uitdrukking ‘ik wens je veel personeel toe’, bracht wellicht meer lasten dan lusten met zich mee omdat hij als enige notaris (en enig directeur) ook het personeel alleen diende aan te sturen en de volledige verantwoordelijkheid voor hen had.
Gedurende de afgelopen jaren liet hij zijn persoonlijke visie meermalen varen en raakte als gevolg daarvan zijn gedrevenheid, zijn enthousiasme en zijn geestdrift langzaamaan kwijt. Toch bleef die wens knagen, omdat zijn idee volledig aansloot bij zijn persoonlijke ‘3-V’ gedachtegoed: ‘Verantwoord, Verstandig, Voordelig’.
Gelukkig zette hij begin dit jaar zijn idee door en, met behulp van professionele supervisie en ondersteuning, heeft hij sinds deze zomer een buitengewoon florerend bedrijf met een groeiend en enthousiast team, gaat weer fluitend naar zijn werk en weet waarvoor hij ’s ochtend zijn bed uitkomt.

Het gaat er niet om wat je visie ÍS… het gaat er om wat die visie met je DÓET.

Iedereen herkent het positieve effect van het hebben van een visie. Of dit nu een grote ambitie is of een klein streven, dat maakt niet uit. Het effect is hetzelfde. Zodra er een doelstelling is die voortkomt vanuit de basisdrive (bij mens of organisatie), wordt de positieve motivatie en aantrekkingskracht direct geactiveerd.

Het omgekeerde (negatief effect) komt ook voor, maar dit komt meestal voort vanuit een ‘rationele doelstelling’, waaraan onuitgesproken verantwoordelijkheden of scheve verwachtingen aan ten grondslag liggen.

Creatieve spanning

creatieve spanning visie missie het gaat er om wat je visie is en doet het verwezenlijken van droom en werkelijkheid het hebben van een doel

Het hebben van een gericht doel of een visie creëert in eerste instantie een afstand tussen visie (toekomstig doel) en de actuele werkelijkheid (huidige manifestatie). Deze afstand is een bron van energie en brengt een zogenaamde ‘creatieve spanning’ met zich mee. Deze afstand is te vergelijken met een elastiek, waar spanning op staat. De spanning tussen de visie én de realiteit.

Twee mogelijkheden bij het hebben van een visie

Spanning wil van nature ontladen worden en zoekt naar een oplossing om te ontladen. Dit kan twee kanten op gaan:
• enerzijds: de werkelijk wordt naar de visie toegehaald ⬆️
• anderzijds: de visie wordt naar de werkelijkheid toegehaald ⬇️

Het verlagen van de visie (verlichten van de emotionele spanning)  is verraderlijk, omdat dit betekent dat de doelstelling (steeds) wordt bijgesteld: het doel wordt steeds een stapje dichterbij de werkelijkheid gebracht. Met als gevolg dat je daardoor de enige prijs betaalt die je niet wilt: het opgeven wat je werkelijk wilt, jouw visie!!

Conclusie

Het hebben (en houden) van een visie verlegt de aandacht naar een creatief spanningsveld. De energie die hiermee geactiveerd wordt is het verwezenlijken van het idee of de droom naar het hier-en-nu.

Zelf doen

Wanneer heb jij -als persoon of als organisatie- voor het laatst een bevlogen idee ten uitvoer gebracht? En welk idee speelt al lange tijd op de achtergrond en komt af en toe weer even in gedachten voorbij?

Ik nodig je van harte uit om met dit creatieve spanningsveld aan de slag te gaan.

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Wil je hier meer over weten of aan de slag met het achterhalen van jouw visie en creatieve of emotionele spanningsveld? Maak een afspraak en we gaan serieus en doelgericht met het voorgaande aan de slag in een duidelijk strategietraject; online of tijdens een privé retraite in Frankrijk.

Naast voormelde tips zijn nog een aantal belangrijke factoren om jouw dromen werkelijkheid te laten worden en deze komen in dit traject allemaal voorbij.

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met nieuwe plannen opstarten en deze laten versloffen?
Dan is een exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband gaan we aan de slag met jouw doelen op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk.

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

het hebben van een visie