Ondernemen in coronatijd vraagt om ‘leiderschap bij tegenwind’

Ondernemen met tegenwind in én na coronatijd. Hoe beperk ik de schade? Welke kansen heb ik als notaris?


Leer en anticipeer

Alle signalen staan op oranje en sommigen op rood. Het coronavirus heeft de economie in haar greep en zo ook het notariaat.

De landelijk getroffen maatregelen hebben zeker invloed op de bedrijfsvoering van de notarissen. Het eerste wat opkomt is: “Hoe beperk ik de schade?” en daarna – hoop ik- direct de tweede vraag: “welke kansen heb ik als notaris?”

Als economie zijn we bijna tot stilstand gekomen en dat is ongelofelijk ingrijpend. Alles wijst erop dat de maatschappij een kanteling moet maken, waaronder ook het notariaat.

Die kanteling vraagt om een nieuwe manier van ondernemen; bewuster ondernemen.

Ondernemen vraagt tevens om creativiteit. Enerzijds ín coronatijd en anderzijds ná coronatijd.

De verschillende petten van de notaris

Ondernemen bij tegenwind 3 tips voor uw allerbeste functioneringsgesprek. functioneringgesprekken voeren doet u zo. evaluatie beoordelingsgesprek beoordelen medewerker functioneren medewerker Ondernemen bij tegenwind Hoe stuur ik mijn bedrijf leiderschap teamcoaching">De 3 petten van notaris: notarieel jurist + leider + ondernemer

Al jarenlang zie ik dat de werkdruk in het notariaat heel hoog is. De notaris(teams) draaien op volle toeren en daardoor vooral op de automatische piloot. Oude patronen blijven daardoor in stand, waardoor opschalen naar een volgend level bijna niet lukt.

Bovendien bestaat de rol van notaris uit 3 petten: die van notarieel jurist (70%), die van notaris-leider (15%) en notaris-ondernemer (15%).

De volle agenda’s slurpen ongemerkt ook de tijd op die notarissen zouden moeten besteden aan de verdere ontwikkeling en groei van hun onderneming en team. Belangrijke tijd die nodig is om goed en bewust(er) te kunnen ondernemen, intern te groeien en te ontwikkelen én (nog) beter samen te werken en communiceren. Juist wanneer er een crisis op handen is.

Verwachte afname van werk

Het eerste kwartaal van 2020 was bijzonder druk en zorgde voor bovengemiddelde werkflow en omzet. De meeste notarissen hebben het op dit moment nog erg druk, maar een afname in het tweede en/of derde kwartaal van het werk is wel te verwachten. Hoeveel dat zal zijn, is niet te voorspellen. Alles is afhankelijk van hoe deze corona-situatie zich verder ontwikkelt.

Juist daarom is het voor de notaris belangrijk om bewust(er) te gaan ondernemen. Om je voor te bereiden op ondernemen ín coronatijd én na coronatijd. De pet van notaris-ondernemer en notaris-leider op te zetten én op te houden.

Ondernemen met tegenwind

Als mede-ondernemer (>20 jaar) en zeiler is de volgende quote voor mij leidend: “Alleen zonder wind kom je niet vooruit.”

Ondernemen in coronatijd vraagt om ‘leiderschap bij tegenwind’: Het hebben van een duidelijk kompas en een heldere koers is belangrijk; dus ga dit vooral sámen afstellen. En daarna? Koers rechthouden. Niet bang zijn. Niet de aandacht verslappen.

We worden als maatschappij en als notariaat gedwongen om een ommezwaai te maken. Angst zorgt voor verstijving. Wat nu helpt is: ‘meebewegen in plaats van tegenbewegen’.

Communiceer met je klanten. Communiceer met je medewerkers.

Waar hebben zij behoefte aan en hoe kun je die behoefte op een andere manier invullen? Wees creatief of vraag om creatieve hulp als je dat zelf niet in huis hebt.

3 tips voor uw allerbeste functioneringsgesprek. functioneringgesprekken voeren doet u zo. evaluatie beoordelingsgesprek beoordelen medewerker functioneren medewerker Ondernemen bij tegenwind Hoe stuur ik mijn bedrijf leiderschap teamcoaching">De 3 petten van notaris: notarieel jurist + leider + ondernemer
Leiderschap bij tegenwind

Goed en tijdig voorbereid als notarisondernemer

Het niet kunnen voorspellen wat de markt gaat doen in en ná deze corona-tijd is een gegeven, maar stel je eens voor… dat het wel gemakkelijk gaat, wanneer je als notaris goed en tijdig voorbereid bent?

Bewuster ondernemen begint voor de notaris-ondernemer bij samen op zoek gaan naar een nieuwe manier van ondernemen. Samen met je team en samen met je klant.

Ten eerste is mijn ervaring als teamcoach en verandermanager dat de beste oplossingen uít het team komen. Zij weten exact wat er speelt, voelen de pijn en weten daardoor vaak ook waar de oplossing ligt.

Plan meerdere sparringrondes in en bevraag elkaar als team: Waar vraagt nu eigenlijk die klant om? Waar vraagt jouw medewerker om? Waar vraag je als notaris om? Wat hebben jullie allen nodig om het schip de nieuwe koers op te varen?

En vergeet ook niet je klant te bevragen. Pak de telefoon en bel ze op! Vraag wat zij nodig hebben van jou als notaris. Ik weet zeker dat de antwoorden verhelderend zullen zijn.

Leer en anticipeer!

Een paar bruikbare tips:

 • voor de notaris-ondernemer:
  • Zet een mastermindgroep op: Zet met maximaal 6 collega’s een mastermind groep (of intervisie groep) op en help elkaar met input en advies, motivatie en het oplossen van problemen. Je zult verbaast staan hoeveel inspiratie je opdoet als notaris-ondernemer. Durf om hulp te vragen. Lastig? Ik help graag met het praktische opzetten van een functionele intervisiegroep, zodat je het binnen de kortste keren zelf kunt voortzetten.
  • Priming: Ritme houden door eerst het noodzakelijke aan te pakken én tevens iets leuks in te plannen. Bijvoorbeeld: eerst die lastige klant terugbellen of die complexe conceptakte opstellen en daarna met een kop koffie een frisse neus halen in de lentezon. Kleine herhalende positieve primingmomenten zorgen voor ontspanning, reflectie en positieve energie. Alles wat een notaris-ondernemer nu nodig heeft.
  • Duik de boekhouding in. Dit is waarschijnlijk een open deur, want de meeste accountants hebben al actie ondernomen met alle ingestelde steunmaatregelen richting hun klanten. Is dat bij jou nog niet het geval? Neem dan vandaag nog contact met jouw accountant op.
 • Voor de notaris-leider:
  • Bescherm je medewerkers: Neem als goed leidinggevende maatregelen om zoveel mogelijk jouw medewerkers te beschermen; op kantoor en ook op hun thuiswerkplek. Bespreek samen of en hoe thuiswerken goed kan worden ingericht? Hoe ga je om met vertrouwelijke informatie en dossiers? Welke mogelijkheden zijn er om thuiswerkend personeel te monitoren en bij het team te betrekken? Juist nu, is het belangrijk dat je medewerkers het gevoel hebben dat ze er toe doen.
  • Neem interne processen onder de loep: Beleg de komende maanden tweewekelijks een (follow-up)bijeenkomst met je voltallige team. Begin eenvoudig en stel 2 vragen: ‘wat gaat er goed?’ en ‘wat kan er (nog) beter?’ Verzamel de input, deel onderling pilots in om nieuwe opties uit te voeren, ken vrijheden en verantwoordelijkheden toe aan de medewerkers en bespreek de resultaten steeds 2 weken later. Dit geeft structuur en structuur geeft houvast.
  • Leer en anticipeer. Oude patronen ombuigen heeft tijd nodig, voor jou als notaris en voor je team. Door met elkaar in gesprek te blijven en ‘aan de bal te blijven’ loods je jouw kantoor door deze coronatijd heen. Focus je niet alleen op de huidige tijd, maar ook in de periode erna. Maak samen een goed en bruikbaar plan van aanpak; ook voor ná de coronagekte en stuur bij wanneer nodig.

Samen met Buro Next Impuls doen

Zoek je als notaris inspiratie of hulp om je onderneming en team verder en breder te ontwikkelen. Dat kan uiteraard. Zowel individueel als in teamverband levert dit heel waardevolle inzichten op. Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • een stevige koers uit te zetten voor nu én na de crisis
 • beter samen te werken én
 • beter te presteren
 • om op die manier de beste notaris / ondernemer / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met dit neerwaartse gevoel?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Goede afspraken maken doe je zo

Ondernemen bij tegenwind

Ondernemen bij tegenwind