Terugkijken is vooruitzien

Focus! Richting! Doelstellingen! Visie!

Trendy en vooral veelgebruikte woorden waar menigeen tegenwoordig de kriebels van krijgt! Wie herkent dit niet van mensen of bedrijven uit zijn omgeving? Het klinkt heel vastberaden en doelgericht, maar het is vaak nogal nietszeggend en ongrijpbaar, want…

Wat is focus nu eigenlijk?
Wat levert het hebben van een doelstelling op?
Welke technieken zijn er om richting vast te houden?
Wat kun je doen om draagvlak toe te passen in je organisatie?

En wees eens eerlijk… word je nu echt blij van deze kreten?

Terugkijken is vooruitzien
focus bij veranderingen
In vuur en vlam of opgebrand stress burnout opleiden van je medewerkers doe je zo zelfsturend team 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden Zo kun je een topteam vormen prioriteiten en grenzen stellen Hoe snel behaal je resultaat in een veranderproces? goede afspraken maken juiste mensen op de juiste plek organisatiepiramide elkaar aanvullen is elkaar versterken Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek
Terugkijken is vooruitzien. Focus houden bij veranderingen.

Evalueren en reflecteren 

Een voorbeeld uit mijn recente praktijk: Tijdens een overnametraject kwamen er veel veranderingen op het nieuwe management af: van een nieuw bedrijfspand tot voortzetting van bestaande netwerkcontracten, van nieuwe medewerkers tot vastgeroeste werkwijzen, van een nieuwe doelgroep cliënten tot aflopende projecten en van hoge verwachtingen tot onbedoelde teleurstellingen.

Een veelgehoorde klacht van het personeel was ‘Waarom al die veranderingen, we doen het toch al jaren zo?’ ‘Wat willen ze (directie) nu eigenlijk?’  Daartegenover hoorde ik vanuit de directie ‘Begrijpen ze niet, dat we als organisatie vooruit moeten denken?’ ‘Waarom gooit het personeel steeds de hakken in het zand?’

Duidelijk was dat zowel het zittende personeel als de nieuwe leiding ‘elkaars taal niet spraken’ en daardoor niet tot toenadering en gemeenschappelijke ontwikkelingen kwamen. Men bleef vooral aandacht houden voor ‘dat wat er níet goed ging’ en juist dát veroorzaakte een belangrijk obstakel in de voortgaande beweging.

Rode draad bij terugkijken is vooruitzien

Door een aantal eenvoudige en duidelijke stappen, konden we om de stagnatie heen zeilen:
1.  De situatie werd eerst concreet geanalyseerd.
2.  De huidige problemen en oplossingen werden verkend.
3.  De gewenste richting werd vastgesteld.
4.  Een duidelijk plan van aanpak werd opgesteld en ingezet.
5.  En tenslotte stemden we met grote regelmaat opnieuw af (evalueren), want terugkijken is vooruitzien!

Bovendien volgden we, vanuit strategische oogpunt, steeds de rode draad:

 • we namen alle ingebrachte informatie uiterst serieus
 • we bleven focus houden op dat wat wél goed ging (in plaats van datgene wat niet goed ging)
 • we luisterden opnieuw… en opnieuw… en opnieuw en hielden onze mond dicht

Zo werd duidelijk wie er allemaal betrokken was bij het probleem, tegen welke verbeterpunten ze aanliepen en wie daarin zélf een bijdrage kon leveren.
Deze combinatie bleek een schot in de roos! Nadat de eerste resultaten waren bereikt  (‘low hanging fruit’) kreeg men meer vertrouwen en keek men anders aan naar veranderingen.

Niemand uitsluiten

Je snapt nu vast wel wat het hebben van richting en het belang van evalueren is, maar dat zijn fundamentele inzichten.

Een belangrijke stap in het creëren van draagvlak is: het zélf leren om zorgvuldig besluiten te nemen pas nádat is vastgesteld wie alle betrokkenen zijn. Dat voorkomt dat men zich buiten gesloten voelt.

Bovendien, komen de beste oplossingen vaak uit het team zelf en leidt dat makkelijker naar bereidheid en betrokkenheid. Dat is focus en vooruitzien… met elkaar.

Zelf doen

Ik nodig je uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • Hoe kijk jij terug?
 • Hoe zie jij vooruit?
 • En wie zijn daarbij betrokken? Ter controle… hoeveel draagkracht uit het team ervaar je?

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • op één A-4’tje een goed en bruikbaar plan van aanpak te maken
 • goede afspraken te maken met alle betrokkenen
 • de draagkracht in je team te maximaliseren
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met nieuwe plannen opstarten en deze laten versloffen?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Terugkijken is vooruitzien

Terugkijken is vooruitzien

S