Zo kun ook jij een topteam vormen

Een goed (samen)werkend topteam vormen start met plannen, een duidelijke strategie hebben en gewoon keihard werken.

De top bereiken gebeurt niet in 1 dag, maar met een gezamenlijke focus, concrete doelstelling en onderlinge veiligheid (weten wat men aan elkaar heeft), wordt elke meter richting de top een nieuwe stimulans.

Zo kun je een topteam vormen
prioriteiten en grenzen stellen Hoe snel behaal je resultaat in een veranderproces? goede afspraken maken juiste mensen op de juiste plek organisatiepiramide elkaar aanvullen is elkaar versterken Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek
In 4 fasen een topteam vormen

Vier fasen om tot een (h)echt samenwerkend team te komen

Het vormen van een goed en dynamisch team doorloopt vier ontwikkelingsfasen:

 • fase 1.      Rijden
  In deze fase worden de doelstelling en richtlijnen bedacht voor de reis (als metafoor: het gezamenlijk bergbeklimmen naar de top)
 • fase 2.      Strijden
  Alle taken en verantwoordelijkheden van alle teamleden worden duidelijk. Met andere woorden: elkaars verwachtingen worden besproken, zodat men weet wat men aan elkaar heeft. Dit geeft een écht WIJ-gevoel en neemt een onveilig of afwachtend gedrag weg.
 • fase 3.      Floreren
  In de succesfase gaat de productiviteit van het team omhoog. Problemen worden onderling opgelost door elkaar onderling feedback te geven, op een goede manier met eventuele conflicten of irritaties om te gaan en doeltreffend besluiten te nemen.
 • fase 4.      Arriveren (en reactiveren)
  In deze laatste fase bereikt het gehele team de top van de berg en is er sprake van een (h)echt dynamisch team.

Onvoorziene beren op de weg bij een topteam vormen

Belangrijk om te weten is dat het beklimmen van een berg nooit in een rechte lijn gaat. Met elke voorgaande stap kom je dichter bij een goed samenwerkend team, maar deze worden in de praktijk vaak doorkruist met onaangename voorvallen of veranderingen (zoals vertrek, ziekte, piekdrukte, enzovoort)
Het is van uiterst belang om te waken dat je als team de grip op de bergwand kwijtraakt en uitglijdt.

Wat als de teamsamenstelling tussentijds verandert?

Bij het vertrek of bijkomen van nieuwe medewerkers dient er hergegroepeerd te worden. Dit kan alleen wanneer de doelen en prioriteiten van het gehele team opnieuw worden bekeken.
Met andere woorden: terug naar fase 2 ‘strijden’ waar het team de taken en verantwoordelijkheden opnieuw verdeelt welke geconcentreerd zijn op de doelstelling (fase 1).
Voor een goede kans van slagen dient iederéén deel te nemen, ieder voor zijn of haar aandeel in het totale product of dienstverlening.

Zelf doen

Ik nodig je uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • Hoe ziet een topteam er voor jou uit?
 • Welke fase past het beste bij jou en waar zie jij de problemen ontstaan bij een topteam vormen?

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • betere spelregels te maken
 • elkaars verwachtingen in beeld te brengen
 • de verantwoordelijkheden en vrijheden duidelijk te bespreken
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Ik zoek hulp bij een topteam vormen