Waarom veranderingen niet of lastig beklijven

Veranderingen zijn pas verbeteringen als ze verankerd zijn.

Waarom is het soms zo lastig om verbeteringen permanent door te voeren?

Nieuwe ideeën, innovatieve plannen en grensverleggende concepten ontstaan dagelijks. De crux is alleen: “Hoe kun je deze veranderingen doorvoeren en permanent integreren en hoe til je jezelf of je organisatie naar een hoger level?”

Met andere woorden: “Hoe mee te bewegen in plaats van tegen te bewegen bij veranderingen doorvoeren ?”

veranderingen doorvoeren prioriteiten en grenzen stellen Hoe snel behaal je resultaat in een veranderproces? goede afspraken maken juiste mensen op de juiste plek organisatiepiramide elkaar aanvullen is elkaar versterken Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek transformatieschema veranderproces
Veranderingen doorvoeren

Van Succesdrive naar Stagnatie

Een mooi voorbeeld uit mijn praktijk (*):
Een ambitieuze en vakbekwame kandidaat-notaris had in korte tijd een grote boost in zijn carrière gemaakt [‘Succesdrive’]. Een carrière die de eerste jaren in de lift zat en als vanzelf leek te gaan, maar na 8 jaar tot stilstand was gekomen [‘Stagnatie’]. Hij ervaarde dat er onvoldoende naar zijn ideeën werd geluisterd en zijn collega’s en leidinggevende niet openstonden voor verandering. Dus kreeg hij het plan om zijn carrière voort te zetten bij de veelbelovende concurrent. Na een dynamisch eerste jaar, liep hij daar al snel tegen dezelfde overtuigingen en patronen aan. Het eerste enthousiasme en inspiratie ebden na dat jaar al snel weg en hij verviel in zijn oude patronen [‘Routines’]: doorgaan op de ‘automatische piloot’, vooral geen ‘haantje de voorste’ meer zijn en ’s avonds thuis proberen om zijn teleurstellingen achter zich te laten [‘Stagnatie’]. Ondertussen bleef de vraag: ‘Waarom lukte het hem nu niet om zijn in het slop geraakte carrière een nieuwe boost te geven? [‘Volgende stap’]

Niet diep genoeg graven

De valkuil is doorgaan met DOEN… meer van hetzélfde DOEN en voorbijgaan aan evalueren (‘Reflectie’). Door niet diep genoeg te graven en te achterhalen wat er onderliggend (in de onderstroom) speelt, ontstaat er een vicieuze cirkel die van succes overloopt naar stagnatie.
Een veranderingsproces (op persoonlijk-, team- of organisatieniveau) wordt pas (definitief) geïntegreerd wanneer er met regelmaat reflectie wordt toegepast en contact wordt gemaakt met eigen Ziel & Zakelijkheid.

Turtle modus bij veranderingen doorvoeren

De oplossing is dan ook om heel langzaam als een schildpad ’tot stilstand te komen en naar binnen te gaan’:

  1. Enerzijds om te reflecteren, te evalueren en inzichten te krijgen. Anderzijds om te blijven ervaren “wat doe ik letterlijk en wat wil ik feitelijk?”
  2. Met regelmaat: niet alleen op oudejaarsavond met het glas champagne in de hand, maar kwartaalijks, maandelijks, wekelijks, dagelijks. Door bewust bezig te zijn met wat iemand doet, maakt hij met terugkerende regelmaat contact met zijn Ziel & Zakelijkheid. Het bewustWORDEN gaat dan ongemerkt over in 24/7 bewustZIJN.

De beweeglijke omgeving is niet te veranderen, maar door continue af te stemmen op het ‘innerlijk kompas’ wordt het (binnen die beweeglijke omgeving) meebewegen in plaats van tegenbewegen.

Voetnoten

(*) Dit praktijkvoorbeeld speelt zich af bij één persoon in zijn individuele professionele ontwikkeling, maar komt ook voortdurend voor in andere contexten:
• in de privérelatie: man-vrouw
• of in de familiesfeer: ouder-kind of broer-zus
• en ook in de werkrelatie: in teamverband en binnen organisaties

Zelf doen ’transformatie bij veranderprocessen’

Vind jij het lastig om veranderprocessen (in je privé- of werkrelatie) te verankeren? Neem dan veel vaker en met regelmaat de tijd en gelegenheid voor zelfreflectie om contact te (blijven) maken met joúw Ziel & Zakelijkheid. In de ’turtle-modus’ komt het doen tot stilstand en ontstaat er ruimte voor intuïtieve ingevingen.

Onthoud: nog harder werken en méér (van hetzelfde) gaan doen zijn drives vanuit oude overtuigingen of emotionele blokkades. De oplossing ligt op de grens van mee-bewegen in plaats van tegen-bewegen.

Liever samen met Buro Next Impuls doen?

Wil jij loskomen uit een stagnerende situatie? Zoek je een oplossing om uit de innerlijke onrust en dilemma’s te komen? Maak dan een afspraak en we gaan serieus en doelgericht met het voorgaande aan de slag in een duidelijk strategietraject; online of tijdens een privé retraiteweek in Frankrijk.

Naast voormelde tips zijn nog een aantal belangrijke factoren om een veranderproces in te zetten en stevig te verankeren. Sta je open voor jouw volgende leermoment?

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met nieuwe plannen opstarten en deze laten versloffen?
Dan is een exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband gaan we aan de slag met jouw doelen op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk.

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

veranderingen doorvoeren

veranderingen doorvoeren