Alle ingrediënten om de V6-motor te laten brullen in jouw team

Krijg je jouw team niet mee in de richting die jij voor ogen hebt?
Hoeveel verantwoordelijkheid in het team ervaar je?
En hoeveel eigen initiatief tonen je collega’s?
Oftewel, welke componenten in jouw team zijn duidelijk belicht en welke niet?

“De V6-motor is een type verbrandingsmotor met als kenmerk dat twee afzonderlijke cilinderrijen in een V-vorm ten opzichte van elkaar en uitzonderlijk dicht tegen elkaar zijn geplaatst. V-motoren worden vooral gebruikt in voertuigen waarin de ruimte smal is….. waardoor nog meer ruimte wordt bespaard….. en om de ongewenste trillingen te voorkomen.” [bron: Wikipedia]

Tot zover de abstracte duiding over de V6-motor. Veel verder reikt mijn technische kennis over de werking van automotoren niet. Als veelvuldig autogebruiker weet ik natuurlijk wel dat de motor het allerbelangrijkste onderdeel is om mij veilig en snel van A naar B te brengen.
Hoe beter de cilinders zijn afgesteld, hoe beter de verbranding en hoe beter de motor loopt.

verantwoordelijkheid in het team
alle ingrediënten om de V6-motor te laten brullen in uw team
Krijgt u uw team niet mee in de richting die u voor ogen heeft?
Baalt u dat uw team niet dezelfde verantwoordelijkheid neemt als uzelf?
En tonen uw collega’s onvoldoende eigen initiatief?
Oftewel, welke componenten in uw team zijn het meeste (onder)belicht?

gedrag roept gedrag op conflict mediation Gedrag roept gedrag op. Hoe wordt u een betere leider en buigt u ongewenst gedrag om? Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek

De spreekwoordelijke brug van de werking van automotoren naar de werking van teams is snel gemaakt. Ook teams willen veilig en snel van A naar B. Want hoe beter de cilinders (werkprocessen) zijn afgesteld, hoe beter de verbranding (prestaties) en hoe beter de motor (resultaten) loopt.

Als het gaat over de werking van teams dient ook daar sprake te zijn van een V6-motor die bestaat uit de volgende componenten:

in het volste vertrouwen en veiligheid,
met de nodige verantwoordelijk- en vrijheid,
worden verwachtingen en visie glashelder.

Dit schept een band en bovenal: een duidelijk referentiekader. Het onderliggende gevoel om ik doe er toe en ik doe iets nuttigs bepaalt afzonderlijk de mate van succes van een team.

Als doelstellingen onduidelijk zijn, geeft dat onzekerheid bij mensen. Al snel wordt een afwachtende houding ingenomen en schaadt dit de veiligheid en productiviteit.

Het onderliggende gevoel om ‘ik doe er toe’ en ‘ik doe iets nuttigs’ bepaalt afzonderlijk de mate van succes van een team<span class="su-quote-cite">Liana van de Vendel (leiderschap- & team)coach, organisatiedeskundige, relatie-/groepsexpert</span>

Vertrouwen — Welke belangen delen we?  Welk gedrag is effectief en welk gedrag niet? Zijn er coalities binnen ons team team en hoe zien die eruit? En wat is er nodig voor meer vertrouwen, openheid en samenwerking? Heel belangrijke vragen om de openheid, de veiligheid en het vertrouwen te bevorderen.

Veiligheid — Non-verbale communicatie zoals merkbare stiltes, ontwijkende antwoorden, afzonderlijke subgroepjes zijn signalen van onzekerheid en onveiligheid in een team. Het gevoel wat er vaak heerst is “ik laat me niet (meer) horen” of “ik voel me niet (meer) gehoord”.

Verantwoordelijkheid — Ieder mens heeft vanuit zijn opvoeding, scholing, achtergrond, cultuur, enz, eigen waarden. Deze waarden sturen gedrag en leiden ertoe dat we ongemerkt veel oordelen en aannames over elkaar hebben. We kunnen daardoor al snel vinden dat een ander zijn/haar verantwoordelijkheid niet neemt voor zijn handelen.

Vrijheid — Het loslaten van overbodige controles in combinatie met het laag in de organisatie neerleggen van de beslissingsbevoegdheid vergroten het gevoel van vrijheid. Uiteraard zijn checks en controles nodig wanneer meerdere mensen verschillende taken uitvoeren die op elkaar aan moeten sluiten, maar overmatige controles beperken het gevoel van vrijheid en zelfstandigheid. Terwijl vrijheid juist het het gevoel van ‘ik doe er toe’ aanwakkert.

Verwachtingen — Overal om ons heen is er sprake van dualiteit: zonder het één kan het andere niet bestaan. Voor verwachtingen geldt als duaal opponent: teleurstelling. Dus onuitgesproken verwachtingen zorgen voor teleurstelling.

Visie — Onbekend maakt onbemind. Nergens geldt zo uitdrukkelijk voor als voor de teamvisie. Je kent elkaar, maar hoe goed ken je elkaars doelstellingen, onderliggende waarden en (toekomst)visie? Gezamenlijke waarden dragen bij aan het gevoel dat je samen iets ‘nuttigs’ en iets ‘essentieels’ doet! Wat zijn de gezamenlijke waarden, wat gaan we samen opleveren (taakdoelen), en hoe bereiken we die dan (samenwerkingsdoelen)?

Zelf doen

Ik nodig je uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

Als iedereen weet waar hij/zij aan toe is, geeft dat rust, duidelijkheid en intrinsieke motivatie.

 • Welke belangen delen jullie (en welke niet)?
 • Hebben jullie onbespreekbare kwesties en welke negatieve energie kost dat?
 • Welke coalities of subgroepjes zijn er binnen het team?
 • Wat is er nodig voor meer vertrouwen, openheid en samenwerking?

Samen met Buro Next Impuls doen?

Liever samen met mij aan de slag om de V6-motor (weer) te laten brullen in jouw organisatie? Dat kan natuurlijk ook. Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • makkelijker te communiceren (het onuitgesprokene is bespreekbaar gemaakt)
 • beter samen te werken (taak- en samenwerkingsdoelen zijn duidelijk)
 • sneller te werken (scheve verwachtingen en onuitgesproken teleurstellingen zijn uit de wereld)
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

verantwoordelijkheid in het team

verantwoordelijkheid in het team

verantwoordelijkheid in het team