Wat is een slecht functionerend team?

“Nachtenlang lag ik wakker. Week in, week uit. Piekeren over mijn nieuwe job als teamleider die absoluut niet van een leien dakje ging. Wat was de oorzaak? Had ik echt te maken met een slecht functionerend team?

Ik had een mooie promotie gemaakt naar teamleider en ik stond nog aan het begin van mijn carrière en dit aanbod klonk als een veelbelovende nieuwe rol. De sfeer was goed. Er werd gelachen, het weekend werd uitgebreid doorgesproken, verjaardagen werden met aandacht gevierd. Die goede sfeer was dan ook wat mij als teamleider direct aansprak. Dáár was ik naar op zoek: een goede en positieve werksfeer, maar ik kreeg niet voor elkaar wat ik zo graag verlangde.

Al jong had ik de overtuiging aangenomen: “Samen uit, samen thuis! Maakt niet uit dat het druk is of dat er een achterstand is. Wanneer we samen lol hebben en de handen uit de mouwen steken, krijgen we de klus wel geklaard.”

Met mijn verwachting, maakte ik dit andermans verplichting! Ik verwachtte dus dat die ander ook zo dacht en tenminste dezelfde drive had. Waar ik me destijds nog niet bewust van was, was dat ik een héél belangrijk aspect voor verbinden en groepsethiek over het hoofd zag, namelijk gedeelde verantwoordelijkheid in een veilige setting met open communicatie.

Waarom functioneert mijn team niet?

Je kunt vast wel raden wat er gebeurde: om 17.00 uur stonden mijn collega’s met een grote glimlach buiten. Vol energie om ’s avonds leuke dingen te gaan doen met manlief-kind-vriendin. Terwijl het geluid van hun gelach snel afnam, zat ik nog achter mijn bureau met stapels dossiers voor me. Ik nam ons bedrijf en onze cliënten uiterst serieus, maar daarmee nam ik veel te veel hooi en andermans verantwoordelijkheid op mijn schouders.

Inmiddels had ik wel door dat er onder die goede sfeer een grote mate van onveiligheid in het team heerste. Er waren twee teamleden bruusk ontslagen, toen zij een andere mening verkondigden dan de (veilige) algehele opinie. Bovendien hadden zij allang ontdekt, dat hulp van bovenaf wel werd beloofd, maar niet werd nagekomen. Onderling maakten ze -zover het kon- samen nog een gezellige dag van, maar veel toekomstperspectief had het niet.

Tobben, malen, peinzen, wikken en wegen. Ik piekerde me suf over een goede oplossing. Nachtenlang lag ik wakker: “Hoe krijg ik mijn team mee in de richting die ik wil? Hoe kunnen we de verantwoordelijkheid voor het bedrijf delen? En waar ligt de draagkracht van de directie?” Ik probeerde van alles, maar niets werkte.

Wat is een slecht functionerend team? HELP|! Waarom functioneert mijn team niet? Wat zegt een slecht functionerend team over je leiderschap?

Wat is een slecht functionerend team?

Wat sterke teams van slecht functionerende teams onderscheid, is de kracht van open communicatie, de onderliggende basisveiligheid om twijfels of andere gevoelens te uiten en de gezamenlijke slagkracht bij plotselinge veranderingen, stress en piekdrukte.

Als ik dit toen had geweten, had ik daar uiteraard op gestuurd! Destijds was ik vooral gefocust op een goede onderlinge sfeer, maar niet op de andere belangrijke basisaspecten in een goede én geslaagde samenwerking.

Wat is dan een goed functionerend team?

Een goed functionerend team is een effectief team waarin de teamleden prettig en open met elkaar communiceren en resultaatgericht samenwerken aan het gemeenschappelijke belang (teamdoel). De teamleden zijn vaak inhoudelijk deskundig en hebben bovendien een groot vermogen aan sociale teamvaardigheden. Elkaar kennen = elkaar aanvullen.

De leider en de teamleden in een goed functionerend team ‘ZEGGEN wat ze doen en DOEN wat ze zeggen!’. Een discussie leidt tot een constructieve oplossing in plaats van een ruzie. Het belang van de organisatie gaat voor hun eigen belangen en ego’s.

Zo herken je 10 signalen van een slecht functionerend team

Herken jij jezelf of je team in één of meerdere van deze 10 kenmerken voor een slecht functionerend team?

  1. niet nakomen van afspraken
  2. scheve verantwoordelijkheden
  3. blussen van brandjes
  4. slechte interne communicatie
  5. aanhoudende onrust in het team
  6. wantrouwen op de werkvloer
  7. conflicten en verwijten
  8. verziekte of negatieve werksfeer
  9. verloop in het team
  10. geen positieve energie meer over aan het einde van de dag

Bij een score van 3 (of meer) is het tijd om in actie te komen om de neerwaartse spiraal om te buigen naar een beter resultaat.

Wat is een slecht functionerend team? HELP|! Waarom functioneert mijn team niet? Wat zegt een slecht functionerend team over je leiderschap?

Hoe ziet een goed team eruit?

Heb jij als teamleider of medeverantwoordelijk directielid nu het gevoel dat je er alleen voor staat, omdat de verantwoordelijkheid is verschoven of je de draagkracht bij je collega’s of directie mist? Dit kun jij als teamleider doen om je team weer op de rit te krijgen:

Zie het als het bakken van een nieuwe taart door een groep mensen die dit nog niet eerder samen heeft gedaan. Je begint met het kiezen van de soort taart (verkennen en communiceren over het gemeenschappelijke doel en de richting), dan leg je de bakmaterialen klaar en selecteer je de ingrediënten (de globale rol- en taakverdeling van iedereen) en ga je samen aan de slag met het nieuwe recept. De ene stap verloopt vlot en de andere gaat moeizamer. Bespreek open wat er goed ging én wat er nog beter kan (de glazuur aanbrengen op de taart). Alle fasen zijn even belangrijk om te zorgen voor een goed resultaat, waarbij iedereen enthousiast zijn lippen aflikt na het nemen van de eerste hap taart. (Lees ook dit blog)

Wat zegt een slecht functionerend team over je leiderschap?

Al mijn hele leven lang houdt de dynamiek in groepen mij bezig: “Waarom doen mensen wat ze doen, maar waarom zeggen ze wat anders?
De relaties tussen mensen laten zoveel (niet) zien en in de kern willen we allemaal hetzelfde: verbinding, zingeving en vreugde; ook op de werkvloer.

Mijn expertise heeft zich ontwikkeld in het Notariaat, Vastgoed en complex MKB. Eerst als teamleider, interim notarisklerk, daarna als leiderschapcoach, teamtrainer en recruiter. Mijn speerpunten zijn al >25 jaar:
• beter leidinggeven & managen
• duidelijker communiceren
• verdieping & verbinding in de relaties

De basisprincipes waar een goed functionerend team aan moet voldoen, zijn niet moeilijk maar wel essentieel om als leidinggevende veranderingen door te voeren in een slecht functionerend team.

Als jij als leider, directielid, vennoot, teamlid verandering wil om je team te stimuleren, dan is deze Workation / Business Retreat voor jou! Met behulp van frisse, praktische werkmethodieken krijg je ontzettend veel inzicht in je eigen handelen en wandelen, maar veel belangrijker nog… je leert de fundamenten van groepsdynamiek, verwachtingen, werktypes, beïnvloedingprincipes, communicatievoorwaarden, en nog veel meer.

Hoe ga jij om met scheve verantwoordelijkheden in je team?

Heb jij met EEN SLECHT FUNCTIONEREND TEAM te maken en kom je er alleen niet uit? Op een prachtige locatie aan de voet van de Franse Pyreneeën organiseren mijn man en ik exclusieve WORKATIONS / BUSINESS RETRAITES in Frankrijk voor diegenen die een oplossing en plek zoeken waar je tot jezelf kunt te komen om innerlijke rust en meer diepgang te ervaren.

Via onze fundamentele coachtrajecten voor leiders en hun teams begeleiden we je op Domaine l’Arpent ‘van uitzicht naar diep inzicht’.  Je komt alleen óf samen met je directe collega, compagnon, zakenpartner of team (maximaal 4 personen *)).

Tijdens deze kleinschalige coachingsreis/trainingsweek word je door ons intensief begeleid en optimaal ondersteund in jouw veranderingsproces én dat van je team/business.

*) De sfeervolle en luxe gîte met privé zwembad op Domaine l’Arpent is uitgerust voor maximaal 4 personen. Wil je met meer dan 4 personen komen? Dat kan, want we hebben een andere prachtige locatie ter beschikking indien de groepsgrootte groter is.

zoomsessie videocall gratis sparren gratis brainstormen

Wil je weten of deze Business Retreat iets voor jou en/of jouw compagnon, zakenpartner of team is? Plan dan een kopje koffie in via deze link voor een vrijblijvende videocall. Dan kunnen we jouw hulpvraag samen bespreken en vertellen we jou direct of we jou wel of niet kunnen helpen. Uiteraard is dit gratis. Je dient alleen zelf je kopje koffie in te schenken 😉

Reis- en prijsinformatie, aftrekbaar/vergoeding

Een vlucht vanaf Schiphol Amsterdam naar Toulouse duurt nog geen 2 uur!  Meer informatie over het verblijf, prijs en tarief lees je hier.

Heb je nog andere vragen? Informeer gerust naar de mogelijkheden. We denken graag met je mee voor een geschikte oplossing.

teamretreat Business Retreat in Frankrijk Workation Wat is een slecht functionerend team? HELP|! Waarom functioneert mijn team niet? Wat zegt een slecht functionerend team over je leiderschap?

Wil jij ook op Business Retraite?

Ben je overtuigd? Heb jij behoefte aan een week in La Douce France en zin in een weekje hard werken aan je carrière of bedrijf? Durf je het aan om je eigen gedrag onder ogen te zien en je patronen te doorbreken? Wil je tot nieuwe inzichten komen en een concreet plan van aanpak voor de lange termijn opstellen? Neem dan contact met ons op en dan plannen we jouw Workation vandaag nog in!