Opleiden van je medewerkers, doe je zo!

70-20-10% regel

Het vormen van goede medewerkers kost tijd, energie en aandacht. Tijd die de meeste notarissen, kleine ondernemers of leidinggevenden onvoldoende hebben. Toch ontstaat een goed samenwerkend team niet vanzelf, maar met inzicht in deze 70-20-10% regel wordt het opleiden van je medewerkers een stuk duidelijker.

opleiden van je medewerkers doe je zo zelfsturend team 3 valkuilen bij drukte en drukke perioden Zo kun je een topteam vormen prioriteiten en grenzen stellen Hoe snel behaal je resultaat in een veranderproces? goede afspraken maken juiste mensen op de juiste plek organisatiepiramide elkaar aanvullen is elkaar versterken Next Impuls  info@nextimpuls.nl  +337 8737 7731 Liana van de Vendel Buro Next Impuls Coaching en training voor het notariaat complex mkb familiebedrijven klerk support freelance notarisklerk freelance kandidaat-notaris interim notarisklerk interim kandidaat-notaris coaching training Domaine l’arpent vakantiehuis met prive zwembad in frankrijk prive retraites business retreats Pyreneeën auteur boek Onze Pelgrimstocht op de Franse huizenmarkt exclusieve persoonlijke coaching (leiderschap en management) highend coaching professionals zakelijke training (teamcoaching & groepsprocessen) en brainstormsessies (maatschapadvisering, strategiesessies), alsmede goede recruitment door en voor het Notariaat (Werving & Selectie PLUS) de juiste man op de juiste tijd op de juiste plek
Opleiden van je medewerkers, doe je zo!

Bewuste stijl van leidinggeven

De complexe dossierafhandeling in het notariaat is niet te leren uit een boekje. De meeste medewerkers hebben (enige) juridische kennis opgedaan, maar dienen de theorie dan om te zetten in de dagelijkse praktijk.
Het toepassen van de juiste stijl van leidinggeven maakt een groot verschil. Deze bestaat uit 4 stappen: van instrueren (1) naar (bij)sturen (2), tot het vervolgens ondersteunen (3) en uiteindelijk overlaten (4). Het bewust inzetten van deze 4 stappen zorgen voor de ideale ontplooiing van een goed functionerende medewerker in aanloop naar een zelfsturend team.

Hoe?

Niet alleen de stijl van leidinggeven is belangrijk, maar ook de toepassing van deze 70-20-10% regel. Hoe werkt dat dan in de dagelijkse praktijk?

 • 10% bestaat uit opleiding, cursussen en lezen van relevante (juridische) kennis
 • 20% bestaat uit het leren van anderen (leidinggevenden, directe collega’s en/of externe coach/trainer)
 • 70% bestaat uit het daadwerkelijk doen

De grootste valkuil die dan gemaakt wordt, is de zelfstandige taakafhandeling te snel overlaten (delegeren) aan de medewerker. Deze 70-20-10% regel stopt namelijk niet wanneer de gewenste werkwijze is uitgelegd, maar loopt als een Lemniscaat onveranderlijk door.  Het ‘gewoon’ maar werken is niet voldoende. Om iets goed te kunnen en te blijven ontwikkelen, dient er voortdurend energie gestoken worden in zowel de formele (30%) als de informele (70%) ontplooiing. Feitelijke ondersteuning en feedback blijft nodig om 70% informeel leren effectief te ondersteunen.

Investeer in gerichte aandacht en effectieve tijd

Voor de notaris met een klein team (<15 FTE), maar ook andere leidinggevenden, ligt hier een primaire taak weggelegd. Een op-rolletjes-lopend en zélfsturend team ontstaat niet vanzelf. Met de juiste ondersteuning en praktische methodieken kunt u zelf bepalen waar en wanneer de kwaliteit kan verbeteren, hoe u dat gaat aanpakken, wat u of uw medewerker(s) daar voor nodig heeft en hoe u daarbij de voortgang behoudt.

Zelf doen

Ik nodig je uit om voor jezelf eens te onderzoeken:

 • Vraag eens aan 3 medewerkers/collega’s hoe zij de opleiding op dit moment ervaren (vraag het vooral aan diegenen die er al járen werken)
 • Is jouw kijk op opleiden dezelfde als die van je medewerkers/collega’s? Ter controle: is dat écht zo?

Samen met Buro Next Impuls doen?

Samen gaan we, met of zonder je team, heel doelgericht (en zónder gedoe) aan de slag en begeleid ik je persoonlijk tijdens een serie 1-op-1 videocalls. We houden wekelijks contact zodat je stapsgewijs vorderingen kunt maken en je niet stagneert wanneer het soms even niet gaat zoals je wilt. Je leert:

 • zelfsturing bevorderen
 • verspilling terugdringen
 • vernieuwende strategie maken
 • om op die manier de beste leidinggevende / zakenpartner / collega ooit te worden!

Business Retreat in Frankrijk

Heb ik je wakker geschud? En ben je klaar met conflictmijdende communicatie of de eilandjes in je werk-/privérelaties?
Dan is de exclusieve Business Retreat in Frankrijk écht iets voor jou! Individueel (1:1) of in maatschapsverband leer je op onze práchtige Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite aan de voet van de Pyreneeën in Frankrijk:

 1. de kernaspecten van functioneel leiderschap
 2. hoe je bijstuurt bij veranderingen die op je afkomen
 3. hoe je omgaat met weerstand uit je omgeving en
 4. hoe je richting en focus aanbrengt om (samen met je team) naar toe te werken

Wil je meer weten over deze privé retraiteweek? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in via het contactformulier. Dan kunnen we eens vrijblijvend sparren over jouw wensen en mijn mogelijkheden.

Meer inspiratie voor jezelf of team?

Had je een AHA-moment? Wil je meer waardevolle tips die écht werken wanneer je start met praktisch communiceren en goede afspraken? Ontvang ze gratis.
Maandelijks verschijnen er gratis tips uit de praktijk. Aanmelden is eenvoudig en verplicht je tot niets.

Over

Dit blog is geschreven door Liana van de Vendel van Buro Next Impuls.
Als rasechte ondernemer en groepsexpert werk ik continu aan professionele verbetering op het gebied van:
•   Leiderschap- & Managementtraining (met PE-punten)
•   Teamcoaching & Verandermanagement
•   Business Retreats in Frankrijk

Vanuit Buro Next Impuls ga ik zeer pragmatisch te werk: van diepgaande individuele trajecten tot aan complete oplossingen voor teams in het complex MKB (5-25FTE).

Sinds 2022 ben ik fulltime werkzaam vanuit/in Frankrijk op Domaine l’Arpent  Gîte • Art • Retraite. Check de website voor de Privé/Business Retreats in Frankrijk.
Consulten in Nederland vinden plaats via videosessies waarin ik leidinggevenden, teamleiders en ondernemers op afgesproken tijdstippen persoonlijk begeleid.

Vanwege mijn veelomvattende achtergrond in het complex MKB (Notariaat, Vastgoed en Familiebedrijven) ben ik iemand die dit deel van de ondernemende sector zeer goed ken.
Met mijn notariële vakkennis en landelijke ervaring binnen grote en kleine notaris-/ advocatenkantoren -zowel qua juridische uitvoering als op strategisch niveau-, beschik ik over een schat aan ervaring als het gaat over succesvoller juridisch/commercieel ondernemen, sneller en efficiënter werken, duidelijker communiceren, effectievere strategie, veranderende marktwerking en ongewone, maar altijd bruikbare oplossingen.

Meer weten?

Wil je meer weten? Vraag het gerust. Ik help je graag. Bellen kan iedere werkdag tot 20.00 uur of vul het contactformulier in.

Liana van de Vendel

Gespecialiseerd in verbetertrajecten op leiderschap-, management-, directie- en teamniveau


Buro Next Impuls (NL)

Leiderschap-/management coaching &
exclusieve Werving & Selectie

Domaine l’Arpent (FR)

Luxe Gîte • Art Gallery • Privé/Business Retraites
Rustgevend en panoramisch genieten aan de voet van de Pyreneeën

Klerk Support (NL)

Interim/freelance Notariële Ondersteuning
(kandidaat-notarissen & klerken)

Opleiden van je medewerkers